Проблем наших пријевозника, који чекају данима у километарским колонама на границама са Хрватском, потрајат ће још неко вријеме. Километарске колоне и данас су забиљежене на прелазима Градишка, Шамац и Бијача.

Босна и Херцеговина и Хрватска формират ће оперативне тимове, који ће радити на рјешавању проблема промета на поменутим граничним прелазима. Разматра се и могућност отварања граничног прелаза Изачић.

Марио Андрић, превозник из Посушја, на граничном прелазу Градишка чекао је више од 35 сати. Ову ситуацију описао је као живу патњу. Директор фирме за коју ради, одлучио је камионе повући назад.

“Роба је остала на камиону. Надамо се да ће се ситуација побољшати јер то што Хрватска ради с конвојима нема смисла јер се много камиона задржава на пријелазу. Колеге чекају, видио сам и преко 50 сати. То је једноставно патња, исцрпљујуће. Ви морате чекати преко 30 сати, а онда након тога возити. То је стварно ужас”, каже Марио Андрић, превозник.

Нико нам није могао рећи када ће проблем превозника бити ријешен. О томе ће расправљати тим који ће формирати Босна и Херцеговина и Хрватска. У оптицају је више варијанти, а једна је отварање граничног прелаза Изачић.

“Ми идемо на варијанту да се отвори граница Изачић, који би био четврти гранични прелаз за транзит роба према Хрватској. Имамо увјеравања од Ивана Саболића да ће са властима у Загребу омогућити рјешавање тог проблема”, каже Војин Митровић, министар промета и комуникација БиХ.

Постоји и опција, према приједлогу Европске уније, укидање полицијске пратње камиона.

“Сад су конвоји 150, 200 возних јединица па се пропуштају, Значи, оне могу бити краће. Или ако се будемо строго држали препорука Европске комисије које су дошле 24. а то је формирање зелених трака и коридора, значи нема конвоја, у том случају предвиђено је задржавање на границама 15 до 30 минута”, каже Вјекослав Вуковић, Вањскотрговинска комора БиХ.

“Све треба да се упути ка институцијама Хрватске. Све је узалуд причати ако се не постигне договор да се укину конвоји и пратња полиције према граничним прелазима Европске уније”, каже Никола Грбић из Удружења превозника РС.

И Гранична полиција Босне и Херцеговине бави се овим проблемом. Извијестила је управе полиције земаља Европске уније о дешавањима на граничним прелазима са Хрватском. Ипак, по свему судећи, проблем наших превозника зависи од солидарности комшија.