Више од 83 одсто новинара у Босни и Херцеговини сматра да кризни штабови нису омогућили објективно и свеобухватно информисање грађана. Резултат је то анкете Удружења БХ новинари која је проведена на узорку од 102 новинара из цијеле БиХ о теми приступа јавним информацијама у вези с Covidom-19.

Из Удруге БХ новинари истичу како су највише проблема са приступом јавним информацијама о пандемији имали медијски радници у Сарајеву, Мостару и Бањој Луци, док је у другим градовима комуникација с члановима кризних штабова и представницима власти била организирана на ефикаснији и једноставнији начин. Велики број питања, за која су новинарке и новинари сматрали да су од изузетне важности за јавност, остала су без одговора чланова кризних штабова.

МИЛИЦА САМАРЏИЋ, Удруга БХ Новинари

Била су то питања везана за јавне набавке и опћенито трошење буџетског новца за вријеме пандемије, узрок смрти пацијената и непровођење обдукција умрлих, број тестираних на коронавирус и мјере заштите, и тако даље. 00:51-1:04 /Чак 41,2% анкетираних новинарки и новинара изјавило је да би конференције за штампу требало бојкотовати, а информације преносити само са службеног сајта институција/кризних штабова.

Новинар Мирсад Бехрам, каже, како су у вријеме организирања онлине конференција за новинаре кризни стожери бирали питања на која ће одговорити, а често нису ни разумјели питање, па је јавност остајала без одговора или добивала непотпуну информацију.

МИРСАД БЕХРАМ, новинар, Мостар

То је била једносмјерна улица и онда оставља простора за неку дилему тако да је то надам се нека лекција за убудуће и властима и новинарима, јер неке су се редакције жалиле, неке нису.

ВЕРА СОЛДО, новинарка, Мостар

Често и у жупанијском овдје стожеру, али и на федералној разини, та питања су се бирала селективно. Након што је укинуто стање несреће тек тада су на површину испливавале све ове афере којима смо сада свједоци. Само 4,9% анкетираних новинара у потпуности су били задовољни начином информирања с конференција за медије без судјеловања новинара.

Готово 50% новинара сматра да је због точног, објективног и благовременог информирања јавности потребно организирати пресс конференције искључиво уз судјеловање медија на лицу мјеста.