Вакцина против КОВИДА-19, АстраЗенека, поново је у фокусу јавности. Ове вакцине Еуропска унија убудуће неће набављати, а против компаније јпокренут и правни поступак, потврдио је еувропски комесар за унутрашње тржиште. Босна и Херцеговина путем КОВАКС механизма- наручила је више од 150 хиљада ових вакцина. Да ли ће због одлуке Европске уније бити угрожена ревакцинација у нашој земљи- и да ли је опасно комбиновање вакцина?

Европска унија не жели продужити уговор са Астразенеком због кашњења њихових испорука. Због тога је против ове компаније покренула и правни поступак. До ових вакцина бит ће могуће доћи једино ако земље желе донирати своје залихе, а многе су се већ одрекле кориштења. Астразенеке у нашој земљи за сада неће недостајати, с обзиром на то да се 14. маја
очекује испорука 40.800 доза из КОВАКС механизма, а иста количина очекује се и пет седмица касније.

МИНИСТАРСТВО ЦИВИЛНИХ ПОСЛОВА БиХ (графика се чита као изјава)

“Министарство цивилних послова Босне и Херцеговине у преговорима је за куповину 380 000 доза АстраЗенека цјепива од Пољске у уквиру механизма ЕУ4ХЕЛТ . Има и најава о донацијама истог цјепива Босни и Херцеговини.”

Ревакцинација у Федерацији БиХ до сада није била угрожена и обављала се истом врстом вакцина, рекли су из федералног Завода за јавно здравство. Но, како је ток дешавања у пандемији непредвидив, нико сигурно не може рећи шта становиштво може очекивати. Стручњаци кажу да комбиновање различитих вакцина у ревакцинацији није опасно ако је под здравственом контролом.

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВСТВО ФБиХ

“Према посљедњим информацијама којима Завод за јавно здравство Федерације БиХ располаже, до сада су првом дозом цијепљене укупно 54 803 особе, док су и другу дозу примиле 6 162 особе.”

ЈАСЕНКО КАРАМЕХИЋ, имунолог

“Најгоре би било да не прими другу дозу вакцине, то би било најштетније, а то што ће примити неку другу дозу друге вакцине, као што се Француска и Британија одлучиле за Модерну, односно Фајзер, сматрају да ту нема никаквих посљедица.”

Република Српска до сада има 18 600 доза АстраЗенека вакцина.

ИНСТИТУТ ЈА ЈАВНО ЗДРАВСТВО РС

„Институт тренутачно располаже са око 5000 доза. Остало је дистрибуирано здравственим установама.”

Федерални премијер Фадил Новалић рекао је да Влада ради на самосталној набавци вакцина међу којима је и Астразенека. До сада је у Босну и Херцеговину стигло 26.400 доза Астразенека вакцина из КОВАКС механизма. По 10 хиљада ових вакцина за Федерацију и Кантон Сарајево донирала је Србија.