Доласком љепшег времена, очекивано је повећан прилив миграната у Унскосански кантон. У Босну и Херцеговину, конкретно у овај дио државе, мигранти су почели долазити крајем 2017. године. Од тада па до данас, овај кантон је незаобилазна станица мигрантима на путу до европских земаља.

Већ више од три пуне године траје мигрантска криза у Босни и Херцеговини, а највећи терет ове кризе носи УСК у којем су тренутно активна 4 кампа. Међутим, уколико у обзир узмемо смјештајне капацитете и број миграната који тренутно борави у УСК за њих све нема мјеста у камповима. Управо због тог разлога, кров над главом проналазе у напуштеним објектима попут зграде некадашњег дома пензионера у Бихаћу.

Шаторских насеља и импровизираних склоништа има на више локација све од Бихаћа до Велике Кладуше. Међутим, оно што забрињава грађане је то што мигранти без надзора бораве у објектима који се најчешће налазе у градовима.

Од почетка 2018 године па до данас, неколико хиљада инцидената се доводи у везу са мигрантима. Немају контролу и надзор, а без контроле и надзора мигранти су спремни на све. Из бројних разлога, сукоби међу њима су чести а неки од њих су се неријетко завршавали убиствима. У посљедње вријеме није ни ријетка појава да мигранти нападају грађане Бихаћа.

Посљедњи инцидент се догодио у четвртак када је мигрант ножем напао Бишћанина. Питали смо грађане за мишљење. Подијељени су, али у нечему заједнички став – на почетку мигрантске кризе грађани су били емпатични, а, како нам кажу, током година промијенили су мишљење. Као разлог наводе управо то што мигранти све чешће чине кривична дјела.

А у очекивању конкретног рјешења, Бишћани већ четврту годину очекују и нови вал миграната. У прихватним центрима мјеста више нема.

У Унско-санском кантону ван кампова борави више од 1500 миграната. Чекајући своју прилику да отпутују у обећане земље, остају овдје – у срцу Европе, на вратима Уније.

Док се бх. власти хвале и захваљују углавном за оно што нису урадили, реалност показује да је процес набавке вакцина политичко питање.

Због ненабавке вакцина, доктор Бакир Накаш поднио је кривичне пријаве у име више грађана, против носилаца бх. власти. Незадовољство и критике упутили су и из Покрета Женски марш – борба за живот.

Нема разлога за похвалу, јер је БиХ подбацила, тврди Накаш. Умјесто набавке пасивно се чекају донације, а грађани БиХ су у безизлазној ситуацији..