Пропали су сви покушаји да се одржи функционисање Cредње медицинске школе у овкиру Католичког школског центра „Иван Павао II“ у Бихаћу.

Проблем финанцирања ове школе траје већ годинама а Бањолучка бискупија је донијела одлуку о затварању Средње медицинске школе Католичког школског центра у Бихаћу, због тешке финанцијске ситуације, јер су претходне три године сами морали финансирати рад ове средњошколске установе. Шта ће бити са 88 ученика ове школе те каква је судбина професора?

Посљедњи покушај спашавања Средње медицинске школе у Католичком школском центру. Родитељи ученика су се састали са руководством школе како би разматрали могућност наставка фукнционисања школе уз плаћање школарине

АМЕЛА ШИМИЋ, родитељ

Да КШЦ остане у граду пошто је много обећања било да ће се ово финанцирати из буџета да ће и град Бихаћ помоћи да се сачува ова установа, али ево ми ћемо се родитељи потрудити да остане.

АИДА МУЈЧИЋ, родитељ

Жалосно је што дјеца морају на овакав начин да завршавају своје школовање. Он жели да остане овдје, он је бирао ову школу а ја као родитељ желим да га усмјерим да има будућност и да остане овдје.

Овдје међутим, каква је за сада ситуација, ученици неће остати. Наиме, није било довољно заинтересираних родитеља који су били спремни плаћати школарину у износу од око 200 марака мјесечно. Данас нам је из Католичког школског центра потврђено да је оснивач донио коначно одлуку о престанку рада средње медицинске школе.

БОРИС ЉЕВАК, директор католичког школског центра „Иван Павао II“ Бихаћ

Уз помоћ партнера, пријатеља широм свијета који су улагали овдје тај период у протекле 3 године смо успјели некако изорганизирати. Ми смо сад стали пред зид и оснивач више не може преузети потпуно финанцирање ове школе и ми смо приморани ићи у ликвидацију ове школе.

Зашто је дошло до овога, ко је одговоран И шта ће бити са дјецом? Питања је много, а одговора мало. Једни тврде једно, други друго. У најкраћем, средња медицинска школа у КШЦ-у која дјелује од 2013.године има проблем са финанцирањем. Власти у Унско-санском кантону су дали сагласност за отварање само гимназије а за средњу медицинску школу јавни интерес никад нису прогласили. У претходне три године рад ове установе је у потпуности финанцирала Бањолучка бискупија која је сада доспјела у тешку финанцијску ситуацију. Из КШЦ су послали иницијативу Скупштини УСК за проглашење јавног интереса с којим би власти у УСК суфинанцирали рад школе. Међутим на Скупштини није било довољно руку за изгласавање јавног интереса.

РАЗИМ ХАЛКИЋ, допредсједавајући Скупштине УСК

Сад је то на министарству односно на Влади, они требају видјети шта с тим даље и поново нам упутити у процедуру. То чим дође мени ја ћу то прослиједити на Скупштину. Да ли је то поново једна врта одлука о проглашењу јавног интереса или одређивању некаквих других процедура и корака ја тачно не могу говорити.

И на посљедњој сједници Дома народа Парламента БиХ вођена је расправа о делегатској иницијативи Златка Милетића да се хитно издвоје финансијска средства за рјешавање статуса и проблема функционирања ове школе. Међутим, иницијатива је већином гласова одбијена.

ЗЛАТКО МИЛЕТИЋ, делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ

Потез који се десио у претходном периоду а то је она фамозна прослава БХАНСА-е гдје је потрошено више од 350 хиљада марака. Ако Вијеће министара потроши за такву прославу толики новац, истим тим новцем ову школу би могли финанцирати двије године. С моралног и етичког аспекта је то срамота.

За сутра је најављен још један састанак између ресорног министра и руководства школе. У овом тренутку је неизвјесно гдје ће ученици наставити школовање а још је неизвијеснија судбина професора у средњој медицинској школи католичког школског центра.