Цијене нафте прекорачиле су у понедјељак на међународним тржиштима разину од 73 долара, потакнуте господарским опоравком и прогнозама раста потражње за горивом паралелно убрзаном процјепљивању грађана у развијеним земљама.

На лондонском је тржишту цијена барела порасла 59 центи у односу на претходно затварање, на 73,28 долара, највишу разину од свибња 2019. године.

На америчком се тржишту њиме трговало по 63 цента вишој цијени, од 71,54 долара, највишој од листопада 2018.

“Барелом се на два водећа нафтна тржишта тргује по највишој цијени у (готово) двије и пол године захваљујући моћној мјешавини оптимизма у вези потражње и смањене опскрбе из скупине ОПЕК+”, рекао је Стивен Бренкук из ПВМ-а.

“Та позадина јачања нафтних фундамената подупрла је повишену трговачке активности”, додао је Бренкук.

Цестовни промет враћа се у Сјеверној Америци и већем дијелу Еуропе на претпандемијску разину, а опоравља се и зрачни промет захваљујући ублажавању мјера затварања и других ограничења уведених због коронавируса.

Добро расположење подржао је и суммит Г7 на којем су најбогатије западне земље покушале посредовати дојам о сурадњи у кључним питањима попут опоравка од пандемије цовида 19 и донирања милијарде доза цјепива сиромашним земљама.

“Ако цијепљење глобалне популације додатно убрза, то би могло значити још бржи повратак преостале изгубљене потражње на претпандемијску разину”, тумачи аналитичарка Риштад Енерџија Лујиз Диксон.

Међународна агенција за енергију (ИЕА) објавила је крајем прошлог тједна да очекује да повратак потражње на претпандемијску разину крајем идуће године, прије него што се очекивало.

ИЕА је позвала Организацију земаља-извозница нафте (ОПЕК) и њезине савезнике, окупљене у иницијативи ОПЕК+, да повећају производњу како би подмириле растућу потражњу.

Одвојено је ОПЕК јутрос на својој интернетској страници објавио да је цијена барела референтне кошарице нафте њезиних чланица у петак износила 71,31 долар, што значи да је порасла 41 цент у односу на претходни радни дан.