Уз завршено комплетно образовање и постојећи здравствени систем, дијете у Босни и Херцеговини може да оствари само 58 одсто продуктивног потенцијала, показује извјештај Свјетске банке за Босну и Херцеговину.

Само Косово и Сјеверна Македонија имају нижи индекс људског капитала, док остале земље регије имају знатно бољи резултат од Босне и Херцеговине.

Неискориштеност потенцијала је итекако видљива у различитим секторима. Изазива неравнотежу између образовног сустава и тржишта рада стварајући суфицит и дефицит занимања, али и губитак капитала одлажењем из земље.

“Велики је број непрофитних занимања, како са ССС тако И са високом. То су кадрови који су се, без слуха за запошљавање у производном сектору, школовали на начин на који је то њима било одговарајуће. Посљедице су, нажалост, врло тешке, скупе и, што је најгоре, те посљедице ће бити дугорочне”, каже члан Управног одбора Удруге послодаваца ФБиХ Кемал Чолак.

Из Свјетске банке истичу да би се овај резултат продуктивности повећао побољшањем квалитета образовања и здравственог сустава.

“Вјерујемо да је људски капитал заиста нешто најврједније што Босна и Херцеговина има и много смо забринути што се људски капитал константно урушава. То је посебице примјетно код младих који напуштају земљу у потрази за бољим животним приликама. Али, и људима који остају у земљи, недостаци у здравственом и образовном суставу не дозвољавају живљење здравог и продуктивног живота”, истиче шеф Канцеларије Свјетске банке за БиХ и ЦГ Емануел Салинас.

Наши суговорници рјешење виде у улагању у школство, али на прави начин, усмјеравањем кадрова. Неправилно усмјерени потенцијал, сматра психологиња Нермина Вехабовић-Рудеж, резултира незадовољним запослеником са психичким и тјелесним потешкоћама.

“Због тога је јако важно да се улаже у одјел људских потенцијала. Нажалост, у нашим условима то је често само формална прича и запосленици у људским потенцијалима су врло често накнадно обучене особе које немају пуно едукације из психологије, из менаџмента психологије, итд”, каже Вехабовић-Рудеж.

Овогодишње извјешће Свјетске банке је укључивало десетогодишњу анализу развоја људског капитала а вршила се је у 103 земље. Изразито наглашен приоритет образовања и учинковитијег здравства, имао би израван одраз на снажнији потенцијал генерација које долазе а, на концу, и повећање људског капитала.