Sweden/USAID FARMA II пројект подржао је Општу пољопривредну задругу Инсиеме из Братунца да прошири хладњачу и повећа производњу високопрофитабилних органских џемова и сокова за 15 посто.

Општа пољопривредна задруга Инсиеме из Братунца основана је прије 17 година. Мисија јој је била да производи, обрађује и извозит различите врсте јагодичастог и шумског воћа. Док је њихова мисија остала иста, основна разлика између некада и сада је то што је 2003. задруга бројала десет чланова, а сад их има 500.

“Наши пољопривредници долазе углавном из Братунца и Сребренице, али и из Зворника и Милићи”, каже Скендер Хот, директор задруге.

“У почетку смо радили на томе да се што већи број људи са подручја Подриња почне бавити узгојем јагодичастог воћа и сакупљањем шумског воћа. Као задруга, ми смо пољопривредницима пружали обуку и саднице, те смо куповали, замрзавали и извозили њихове производе”, објашњава он.

Како се производња јагодичастог воћа проширила на 50 хектара, задруга више није требала производити саднице. Умјесто тога, 2009. године почели су диверзифицирати производњу и производити природне џемове и сокове.

Проналажење тржишне нише

Задруга сада производи више од 650 тона малина и купина, а годишње прикупи готово 300 тона шумских боровница, брусница, зове и дрена.

Док се првокласне малине и купине замрзавају помоћу IQF технологије и извозе у Аустрију, Њемачку и Холандију, оне ниже квалитете и шумско воће прерађују се у шест врста џемова и пет врста сокова, од којих је већина цертифицирана као органски производ. Више од 90 посто џемова и сокова извози се у Италију.

“Производња џемова и сокова био је корак у правом смијеру за нас”, каже Скендер. “Ови производи са доданом вриједношћу продужили су наш производни циклус на цијелу годину, а повећали су и нашу профитабилност. Сада једнако зарађујемо од продаје смрзнутог програма и од продаје џемова и сокова, иако продајемо двоструко већу количину смрзнутих производа.”

Проширење производње

Инсиеме производи су високе квалитете. У 2020. одржали су продају и настојали су да прошире хладњачу што би им омогућило да повећају своју производњу тако што би могли складиштити више воћа за прераду као и готових производа прије испоруке.

“Пријавили смо се за бесповратна средстава при Sweden/USAID FARMA II пројекту. Срећом по нас, грант је одобрен, а ми смо успјели направити неколико ствари са средствима која смо добили”, објашњава Скендер.

“Проширили смо капацитет хладњаче са 950 на близу 1000 тона, инсталирали смо побољшане системе за хлађења и гријања производних погона, а уградили смо и нову опрему за прочишћавање воде која ће смањити наш утицај на околину и омогућити нам да поново користимо већину воде која излази из производње.”

Та побољшања омогућит ће задрузи повећање производње, продаје и извоза за 15 посто, односно на близу милион тегли и флаша годишње, а такођер и да ангажују више сталних и сезонских радника на производњи џемова и сокова током цијеле године.

Док је Инсиеме извозно оријентирана твртка, они нису одустали од домаћег тржишта.

“Извозимо јер нам је лакше радити са тржиштима са великом потражњом, гдје се цијене висококвалитетни производи. Али не одустајемо ни од бх. тржишта. И овдје ћемо наставити покушавати продавати наше производе и надамо се да ће трговачки ланци и потенцијални дистрибутери ускоро прилагодити своје политике маржи како би и наши производи постали конкурентни у Босни и Херцеговини”, закључује Скендер.