У Музеју књижевности и позоришне умјетности БиХ данас ће бити ће промовиран стрип “Земља-вода-зрак”. Ријеч је о првом стрипу у БиХ који се бави проблемом загађења животне средине у нашој земљи.

Стрип се састоји од пет прича које потписује Шејла Шехабовић, уз илустрације Марка Гачника. Уредник стрипа је Дамир Арсенијевић.

Стрип је настао у копродукцији Удружења Фронт слободе и Музеја књижевности и позоришне умјетности БиХ. Продукцију публикације подржава програм Bosnia and Herzegovina Resiliance Initiative (БХРИ).

Foto: Facebook

Стрип је резултат сарадње активиста, умјетника и академика из Тузле, Бањалуке и Мостара с циљем да се широј јавности открије и учини видљивом веза између загађења околиша и политичке корупције у нашој земљи.

Стрип “Земља-вода-зрак” је одличан начин да се млађе генерације упознају с проблемом загађења, али и прилика другима да се на један другачији начин информишу о овим темама. Чланови групе “Земља, вода, зрак” залажу се за постављање новог начина говорења о овом проблему, истичући да оно свима нама скраћује животе, дјеци нарушава здравље и смањује ниво интелигенције у контаминираним срединама.

Еколошко насиље, како истичу, ствара дубље сиромаштво и више нестабилности.

Заједнички став чланова ове платформе са коријенима у Тузли је да отрови не познају нацију те да тровање заједнице није национално питање, већ питање живота и смрти свих грађана наше земље.

Стрип “Земља-вода-зрак” је доступан на званичној страници платформе и може се прочитати потпуно бесплатно.