Хоће ли након локалних избора у Босни и Херцеговини доћи и до промјене односа снага власти и њених опонената у Народној скупштини Републике Српске још није познато, иако се у јавности све гласније говори о новим СДС-овим “прелетачима”.

Да ће Српска демократска странка, након лоших резултата на локалним изборима када је добила само једног одборника у Бањалуци, остати и без три посланика у ентитетском Парламенту, званично није потврврђено. Но, Жељко Бабић, Давор Шешић и Милан Тубин такве наводе нису ни демантовали. Ако заиста напусте СДС и оду у редове власти, или других опозиционих странака, учиниће то због личних потреба, каже шеф Клуба посланика ове странке у НСРС.

МИЛАДИН СТАНИЋ, шеф Клуба заступника СДС-а у НСРС

Кад кажем личне интересе, тачно знам шта говорим и имам доказе. Ако напусте Клуб СДС све доказе ћу предочити јавности и биће јасно ко је ко.

Небојша Вукановић, иако формално није члан СДС-а, у НСРС суштински дјелује у Клубу те странке. Смета му прелазак у опозицију појединаца, попут ДНС-овог Ненада Нешића. То ће, рачуна, оправдано пољуљати повјерење гласача.

НЕБОЈША ВУКАНОВИЋ, заступник у Народној скупштини РС

Треба сви који су се годинама безобразно богатили да одговарају, а да новац буде враћен народу од којег је отет. А у опозицији да се боре људи од угледа, који нису час тамо, час овамо…

На локалним изборима СНСД је добио тежак ударац и сада успјешно покушава тежиште политичких турбуленција пребацити на опозицију, каже политички аналитичар Марко Шикуљак, наводећи да власт по испробаном рецепту налази савезнике у редовима својих опонената.

МАРКО ШИКУЉАК, политички аналитичар

То је очигледно недостатак вјере да постоји свијет послије Милорада Додика, односно политичка сцена послије Милорада Додика. Они и даље играју на начин да ће Он бити главни, а они да се некако намире. Само траже могућност трговине.

Но, локални избори показали су у Бањалуци, Бијељини, Модричи, Дервенти и још неким општинама и градовима да гласачи желе промјене, подсјећа Шикуљак. Но, мијењање страначког дреса и политичка трговина код нас имају законско упориште, подсјећа потпредсједник НСРС и адвокат Милан Петковић.

МИЛАН ПЕТКОВИЋ, потпредсједник Народне скупштине РС

Док год имамо отворене листе биће овако. Рјешење су полуитворене листе као у Хрватској гдје се може гласати само за једног кандидата. Уз систем један човјек један глас, имамо и систем један странка један кандидат.

Док год имамо отворене листе биће овако. Рјешење су полуитворене листе као у Хрватској гдје се може гласати само за једног кандидата. Уз систем један човјек један глас, имамо и систем један странка један кандидат.