Опструкције, блокаде, условљавања и стални политички обрачуни око тога ко ће и чији кадар сјести у фотељу, довеле су до тога да је договор о именовањима на руководеће функције у државним институцијама пропао. И усвајање буџета за ову годину је неизвјесно и упитно. Шанса да се извучемо из нове кризе је сутра када се у Представничком дому поново очекује одмјеравање снага у вези са буџетом.

Грађани кажу да ће политичка атмосфера у држави утицати да још младих људи напусти БиХ, те да ће нас политика “коштати живаца”.

Колико ће ове поруке допријети до политичара питање је свих питања. С обзиром на то да интереси грађана одавно нису мета интересовања политичара, осим кад су избори. Оно што једино интересују наше политичаре је како ухљебити страначке кадрове и расподјелити позиције. И управо због несугласица страначких лидера СДА, ХДЗ и СНСД око тих именовања држави пријети још једна блокада. Ко зна која у низу. Но, то очито никог не занима. Док имамо оваквих представа за јавност.

“Све је пукло. Договорите се са једним бројем људи, био је Бакир и још двојица, Звиздић и не знам ко још, и ви се ту договорите и онда вас сљедећи дан зове Џаферовић и каже ‘Еј би ли могли још нешто’, кажем ја ‘Откуд ти сад’, а онда да би се све закомпликовало онда ти та Турковићка рекла ‘Ми нећемо подржати ХДЗ, хоћемо СНСД’, вјероватно с намјером да сад завади и то су мале игре да направе велике приче”, каже предсједник СНСД-а Милорад Додик.

Због несугласица ове три странке, упитно је и усвајање буџета од којег овиси финансирање бројних пројеката између осталог и финансирање овогодишњих локалних избора који су планирани за 15. новембар. И без обзира на Додикове изјаве да је све што је и договорено пропало, колегиј СДА ипак је позвао на хитно провођење договора страначких лидера којег су постигли недавно у Лукавици. А који се односи на усвајање буџета и именовања. Ако се деси да буџет у сриједу не добије подршку из СДА поручују сви ће сносити посљедице и одговорност.

“Улазимо у један критичан временски моменат, прије свега ради предстојећих избора, став ЦИК је јасан да они не могу потписати уговоре са добављачима за штампање листића, не би било добро и то је једна ружна порука од стране оних који блокирају усвајање буџета и то је на неки начин изигравање састанка који су лидери политичких странака имали са амбасадорима Квинте”, каже шеф Клуба СДА у ЗД ПСБиХ Адил Османовић.

ХДЗ без коментара, али су зато опозициони полтичари у Федерацији поручили гласно и јасно након виртуалног састанка да неће толерисати могућност неодржавања избора, те да је за њих неприхваљиво да ХДЗ и СНСД, због ситуације у којој су изгубили контролу над Централном изборном комисијом БиХ, увјетују и таоцима држе грађане Босне и Херцеговине оспоравањем усвајања буџета. Због свега тога не искључују и протесте.

Посљедња политичка дешавања и обрачуни доказ су колико се ова држава претворила у феуд којом управљају господари националних судбина, поручује новинар Ранко Маврак. Тврди у овом случају се показало да се не ради ни о каквим начелима и договорима већ класичној трговини. Поручује и да је све већи притисак међународне заједнице да се процеси покрену, као што је то био случај и с Мостаром. Што се није могло за 12 година, догодило се за 2 дана.

“И зато је ова држава у оваквом стању у каквом јесте, што њоме управљају страначки полторни а не компетентне особе, и Мостар је зоран примјер колико је била кључна та улога међународне заједнице и нико неће бити у прилици да пасивно псматра да овај тројац поново блокира државу и онемогући грађанима БиХ нормалан живот као што је то сада случај”, истиче Маврак.