Амандмани СНСД-ове скупштинске већине потпуно ће зауставити живот у граду, изјавио је градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.

То је казао презентирањем амандмана, према којима се између 70 и 90 посто укидају планирана средства за одржавање путева, зелених површина и расвјете.

Истовремено, вијећници скупштинске већине кажу како амандманима трансферирају око три посто прорачуна, углавном на једнократне накнаде родиљама, здравственим радницима, угоститељима и пензионерима.

“Ово ће бити Бањалука ноћу. Буквално, бит ће завијена у црно”.

Овако је градоначелник дочарао амандман скупштинске већине када је ријеч о одржавању јавне расвјете. Од планираних 240 тисућа марака, каже, оставили су 30 тисућа.

Од почетка године град је већ потрошио 40 тисућа марака. То, увјерава, није све.

“Замислите прорачн у којем не можете закрпити ниједну рупу, асфалтирати нити једну нову улицу, у коме не можете покосити парк Младен Стојановић или Бањ брдо. И нетко од градоначелника очекује да извршава овакав прорачун”, рекао је Станивуковић.

“Је ли то итко могао замислити. Да у доба пандемије нетко смањи за милијун КМ јавну хигијену и назове се да је он вијећник”, додао је Станивуковић.

Градоначелник не зна управљати прорачуном, кажу у скупштинској већини предвођеној СНСД-ом. Ван амандмана преостало му је, указују, 450 милијуна КМ на располагању. Град неће стати, уздају се вијећници у Владу РС-а.

“Морам вам рећи да с републичке разине имамо заиста јасну поруку да ће се Република укључити у рјешавање ових проблема и да ће сви путеви који су планирани бити асфалтирани и ријешени”, каже Драгослав Топић, шеф Клуба вијећника СНСД-а у Скупштини Града Бања Лука.

По 500 КМ за све родиље, исто толико за здравствене раднике, износ је једнократне помоћи коју предлаже скупштинска већина. Поред 200 тисућа КМ Удружењу умировљеника, милијун марака издвојили би за помоћ господарству погођеном пандемијом.

“Мајке дају живот, медицински радници чувају тај живот, а угоститељи својом плаћом пружају егзистенцију”, каже Невен Станић, вијећник Уједињене Српске.

Предлагачи указују да су предвидјели пола милијуна марака господарству.

Погрешним приступом већине сматрају одрицање од четири милијуна КМ прихода од пореза на непокретну имовину.

“Дакле, 85 посто од та четири милијуна дајемо за пет посто субјеката и то оних највећих. А знамо тко су најугроженији и у овој кризи мислим да је свима јасно. То су занатлије, то су фризери, то су угоститељи. Они најмањи који већ не плаћају тај порез”, каже Бојан Кресојевић, финанцијски савјетник градоначелника Бање Луке.

Приједлогом прорачуна града предвиђено је смањење трошкова за пет милијуна марака, те инвестиције од 31 милијун марака, што је у просјеку седам милијуна више у односу на претходни мандат.
Планови би међутим могли пасти ако за два дана скупштинска већина одлучи друкчије.