Јубиларни 50. Дан младих Врхбосанске надбискупије прослављен је у жупи Комушина и на брду Конџило.

Као и претходних година организатори сусрета били су Надбискупијски центар за пасторал младих Иван Павао ИИ и жупа Узнесења БДМ у Комушини, објавио је католички тједник Недјеља.ба.

Скромније него претходних година, без организираних долазака младих, од раних јутарњих сати пристизали су ходочасници у особном аранжману који су се, према вишегодишњој традицији, најприје окупили поред вањског олтара иза жупне цркве гдје је била пригода за исповијед.

Након молитве кренула је процесија на брдо Конџило, удаљено неколико километара.

Доласком на узвишење, на којем се налази нова капелица и модерни вањски олтар, започело је еухаристијско славље које је предводио врхбосански надбискуп коадјутор и апостолски администратор Војног ординаријата у БиХ монсињор Томо Вукшић.

Концелебрирали су, између осталих, врхбосански надбискуп Винко кардинал Пуљић, генерални викар Врхбосанске надбискупије монсињор Слађан Ћосић те још десетак свећеника.

Жупник у Комушини и чувар Госпина светишта пречасни Борис Салапић говорио је о хисторији сусрета младих у Комушини који је започео 16. маја 1971., као припрема за Међународни маријански конгрес који се исте године одржао у Марији Бистрици.

Врхбосански надбискуп коадјутор и апостолски администратор Војног ординаријата у БиХ монсињор Томо Вукшић је истакао како се у Комушини, старом завјетном мјесту, вјерници више стољећа радо окупљају и исказују своје штовање Мајци Божјој.

“Кроз то вријеме ово је ходочасничко мјесто видјело на стотине тисућа побожних вјерника и, заједно с њима, бројне њихове духовнике свећенике, бискупе, редовнике и редовнице. Чуло је оно и саслушало све њихове молитве, препоруке, потребе и уздисаје. Било је оно свједок и њихових радости и завјета, али и жалости и стрепња. Памти оно и њихова страдања и прогоне“, рекао је, те нагласио како ово мјесто “највише памти вјеру ходочасника која их је овдје доводила, њихову велику побожност и молитву.“

За вријеме молитве вјерника млади су принијели дарове: крух и хостију, воду и вино, Библију, боје, мобител и лаптоп те цвијеће и земљу.

Након мисе вјерници су се поновно у процесији вратили према жупној цркви гдје је уприличена окрепа и дружење у складу с мјерама борбе против пандемије.