Неколико стотина грађана окупило се испред зграде Владе у Подгорици у знак протеста због најављеног усвајања прописа којима ће се лакше стицати црногорско држављанство, али и одузети пребивалиште дијелу црногорских исељеника. Просвједници су покушали да пробију заштитну ограду и извиждали су чланове Владе Црне Горе који су дошли на сједницу.

Скандирали су “Није ово српско легло, већ је ово Монтенегро”, “Никад неће Црна Гора бит’ обала српског мора”, “Косово је поред Србије” и “Издаја, издаја”.

Окупљени су покушали да сруше заштитну ограду постављену испред зграде Владе Црне Горе.

Вријеђали су полицајце, викали им да су “банда издајничка” и гађали их јајима.

Прилази згради су блокирани и постављена је метална ограда.

Путни улази у Подгорицу из Никшића и Цетиња су блокирани, а полиција пропушта само оне који имају потврду у складу са епидемиолошким мјерама које предвиђају забрану међуградског саобраћаја.

Медији преносе да су грађани који су се из Никшића упутили ка Подгорици блокирали магистрални пут Никшић – Подгорица, јер им полиција није дозволила да напусте град.

Инцидент на путу Подгорица-Никшић

Подгорички портали објавили су снимак инцидента који се догодио на путу Подгорица-Никшић, када је група грађана која је планирала да присуствује протесту у Подгорици покушала да спријечи пролазак возила Владе Црне Горе, сједањем на хаубу аутомобила.

На снимку који су објавили портали, види се група грађана која се попела на возило “мерцедес”, које припада сектору за послове протокола, генералног секретаријата Владе Црне Горе.

Окупљени су се у покушају да спријече пролазак возила попели на хаубу, а када је службено возило кренуло, одбацило их је са аутомобила на тротоар. Медији преносе да су повријеђене двије особе, али нема званичне потврде те информације.

Предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић изјавио је да се у службеном возилу које је раније данас, како каже, нападнуто на путу Никшић – Подгорица, налазила његова кћерка.

“Као отац, нећу вам заборавити њене сузе и страх. Као премијер, нећу вам дозволити дивљаштво и безакоње! У земљи ће владати ред и закон на које нисте навикли. Ускоро ћете то да видите”, написао је Кривокапић на Твитеру.

На дневном реду нема одлуке о држављанству

Влада Црне Горе данас је требало да усвоји измјену Одлуке о критеријумима за стицање црногорског држављанства, којом ће се као један од услова рачунати осим трајног боравка и привремени, што до сада није био случај. Међутим, на дневном реду данашње сједнице нема те одлуке.

“Поводом дезинформација које су се појавиле у нашој јавности, као средство саботаже рада Владе и нарушавања мира у земљи, обавјештавамо јавност Црне Горе да Приједлог одлуке о измјени Одлуке о критеријумима за утврђивање услова за стицање црногорског држављанства пријемом није на дневном реду данашње сједнице Владе”, саопштено је из Владе Црне Горе.

Како се додаје, тај документ ће бити усвојен када га одобре Секретаријат за законодавство и Комисија за политички систем.

Измјенама Одлуке би се омогућило да се брже дође до црногорског држављанства јер се до сада привремени боравак, који је трајао пет година и био услов за добијање сталног боравка, није рачунао у вријеме потребно за стицање држављаства.

Законом је прописано да лице може стећи црногорско држављанство пријемом ако, између осталог, у Црној Гори законито и непрекидно борави десет година прије подношења захтјева за пријем, док је Одлуком о критеријумима за утврђивање услова за стицање држављанства Црне Горе пријемом прописано да се под законитим боравком подразумијева стални боравак.

Влада је требало да разматра и Измјене и допуне закона о регистрима пребивалишта и боравишта, које предвиђају обавезну одјаву пребивалишта за сваког црногорског држављанина који се исељава у другу државу са намјером да у њој стално живи, као и одјава пребивалишта по службеној дужности за црногорске држављане за које се теренском провјером утврди да не живе на пријављеној адреси.

Та два прописа су наишла на оштре протесте опозиције која оптужује Владу Црне Горе да жели да омогући стицање држављанства за неколико десетина хиљада грађана поријеклом из Србије, Босне и Херцеговине и Русије, који живе у Црној Гори, као и да се жели промијенити бирачки списак.

Предсједништво Демократске партије социјалиста (ДПС) поручило је да ће “свим средствима бранити државу од евидентног агресивног покушаја посрбљавања”.

На сједници те странке је констатована, како је наведено, недвосмислена намјера нове парламентарне већине да на овај начин спроведе изборни инжињеринг, како би се обезбиједила нелегитимна већина на наредним изборима и на силу мијењала демографска слика Црне Горе.

Из Министарства унутрашњих послова су одбацили такве оцјене уз образложење да ће нови прописи некима олакшати стицање држављанства, али да се не ради о десетинама хиљада грађана како тврди опозиција.