На стотине Ујгура одржало је данас протесте у Анкари и Истанбулу, осуђујући посјету кинеског министра вањских послова Ванг Јиа Турској и захтијевајући од турске владе да заузме оштрији став према кршењима људских права у кинеској регији Синђианг на далеком западу земље.

Маса се окупила на истанбулском тргу Бајазит, држећи фотографије несталих чланова родбине за које вјерује да се држе у притворским логорима у Кини и узвикујући пароле против Пекинга.

Десеци Ујгура, турских опозиционих посланика и академика окупили су се у близини кинеске амбасаде у Анкари, док се Ванг састао с турским министром вањских послова Мевлутом Чавушолуом, и касније с предсједником Реџепом Тајипом Ердоаном.

”Позивамо Турску да стане иза Источног Туркестана. Позивамо Турску да не окреће леђа ујгурском народу ради неких економских бенефита”,- изјавио је Бурхан Улујол, који се придружио протестима у Истанбулу. Он је користио ујгурски термин за њихову матичну регију у Синђиангу.

Ујгури, турска етничка група поријеклом из кинеске регије Синђианг, деценијама бораве у Турској због заједнчких културних вриједности с том земљом. Својевремени гласни заговорник ујгурских циљева, Турска је постала мање гласна према њиховој судбини у посљедњим годинама откако је развила јаке економске везе с Кином.

Пекинг је у почетку негирао постојање логора у којима држи муслиманске Ујгуре у Синђиангу, али их је отада описивао као центре за радну обуку и образовање оних који су изложени екстремизму. Кинески званичници негирају оптужбе о кршењима људских права у тим центрима.

Након састанка с Вангом, Чавушолу је објавио у твиту да су двојица шефова дипломатија расправљали о потенцијалу за економску сарадњу између њихових земаља, и усугласили су се да оснаже сарадњу у борби против коронавируса и по питању вакцина.

Чавушолу је изјавио да је ”изразио нашу осјетљивост и ставове према ујгурским Турцима”.

Кина је недавно ратифицирала споразум о изручењу с Турском потписан прије неколико година, повећавајући страховања међу ујгурском заједницом да би они могли бити враћени у земљу из које су побјегли. Турска тек треба ратифицирати споразум.

Турска је постигла споразум с кинеском фармацеутском компанијом Синовак о набавци више од 100 милиона доза своје вакцине против КОВИД-19. Споразум је појачао страховања међу Ујгурима око могућности да би Пекинг могао корстити вакцине као средство за постизање споразума о изручењу.

Фатма Хасан, 21-годишња ујгурска демонстрантица, казала је како вјерује да ће Ванг извршити притисак на Туску да ратифицира споразум.

”Ако он изврши притисак и споразум се ратифицира, ми ћемо бити враћени. Овдје смо на протестима зато што не желимо да завршимо у таквој ситуацији”, казала је.

И турске и кинеске власти тврде да споразум о изручењу нема за циљ депортацију Ујгура.

Ванг је допутовао у Анкару у оквиру регионалне турнеје током које ће посјетити Саудијску Арабију, Турску, Иран, Уједињене Арапске Емирате, Оман и Бахреин, преноси АП.