Протести због смрти 25-годишњака на којег је пуцала полиција настављени су у Албанији синоћ.

Демонстранти су се најпијре окупили на Тргу Скендербег у Тирани, гдје су се сукобили са полицијским снагама након позива да се разиђу због забране масовних окупљања у оквиру мјера против пандемије KОВИД-19.

Стотине демонстраната је потом марширало Булеваром народних хероја уз повике „Правда за Клодијана” и „ Без правде нема мира“, а приликом проласка поред сједишта премијера Албаније забиљежени су инциденти са оштећењем билборда и путне сигнализације.

Послије оставке министра унутрашњих послова Сандера Ллесхаја, демонстранти захтијевају оставку генералног директора албанске полиције Ардија Велиуа, као и реформу полиције.

Демонстранти су са транспарентима на којима је писало „Полиција свуда, правде нигдје“ и „Чак је и полицијско насиље пандемија“, наставили марш Булеваром до сједишта Министарства унутрашњих послова.

Демонстранти су и претходних дана били насилни, а полиција је узвратила сузавцем.

Клодиан Раша (25) је у ноћи 8. децембра упуцан од полицајца током потјере у вријеме полицијског часа. Према саопштењу полиције, Раша се на позив полиције није зауставио него је почео да бјежи и потом је један полицајац пуцао у њега.

Судски окружни суд у Тирани изрекао је мјеру “хапшење у затвору” за полицајца Невалда Хајдараја, којег власти оптужују да је током службе у Тирани пуцао у младића службеним оружјем.