Чланови Савеза самосталних синдиката БиХ организирали су данас у Сарајеву протест на коме су истакли пет захтјева од којих је први усвајање закона о минималној плати у ФБиХ од хиљаду КМ.

Селведин Шаторовић, предсједник Савеза, навео је да је њихов други захтјев да се што прије у парламентарну процедуру упуте измјене и допуне Закона о раду које предложио Савез самосталних синдиката, а који су подржале двије комисије Парламента ФБиХ. Такођер траже потписивање колективних уговора, увезивање радног стажа и имплементацију Закона о заштити на раду.

Окупљеним члановима СССБиХ испред сједништа Удружења послодаваца ФБиХ обратио се и Зухдија Капетановић, предсједник Синдиката радника АрцелорМиттала, који је казао да неће одустати од ових захтјева.

Протестну шетњу чланови СССБиХ започели су испред Удружења послодаваца ФБиХ након чега су се упутили према згради Владе ФБиХ, а планирали су заустављање испред Парламента ФБиХ.

Удружење послодаваца ФБиХ јучер је упозорило да би нереално повећање минималне плаће довело до нестанка великог броја обрта и малих бизниса са више од 40.000 запослених.

“Удружење послодаваца ФБиХ сматра неприхватљивом ситуацију у којој не постоји минимална плаћа. Због тога смо потписали Заједничку платформу за вођење социјалног дијалога са синдикатима из реалног сектора, која подразумијева и договор социјалних партнера о минималној плаћи за поједине дјелатности”, навели су из овог удружења у саопћењу за јавност.

Савјетник премијера Федерације Босне и Херцеговине Златко Хуртић је изјавио да Влада ФБиХ заједно с послодавцима и синдикатима кроз Економско-социјално вијеће води консултације око повећања минималне плаће.

Указујући на бројне недоумице које су у јавности изазвале бројне, опречне информације везане за минималну плаћу и њено повећање, Хуртић је појаснио да Закон о раду предвиђа утврђивање минималне плаће путем уредбе коју усваја Влада ФБиХ, на приједлог Министарства финансија, а на основу консултација проведених у оквиру Економско-социјалног вијећа за територију ФБиХ.