Синдикат радника трговине и услужних дјелатности БиХ (СТБИХ) најављује протестни марш поводом Празника рада који ће бити одржан у суботу 1. маја у 13 сати у Великом парку у Сарајеву. Због поштивања епидемиолошких мјера, марш ће бити организиран као протестна вожња улицама Сарајева, уз заустављања пред тржним центрима, док је у Великом парку планирано кратко обраћање медијима организатора и активиста који подржавају рад СТБИХ.

Циљ марша, чији је овогодишњи слоган „И гроб, и роб! Шта нам још спремате?“, је скренути пажњу на изразито лош положај радница и радника запослених у овом сектору.

„Година иза нас показала је како су радници запослени у реалном сектору, а посебно у трговини, поднијели велики терет пандемијске кризе. Суочавани су са низом посљедица – од отказа, смањених или неисплаћених плаћа, неплаћених прековремених сати, па до неадекватних увјета рада, попут тога да су били присиљени радити иако су били у контакту са зараженом особом. Први мај је прилика да по ко зна који пут подсјетимо на оно што „боли“ ове раднике и раднице али и да, кроз, надамо се, велики подршку свих грађана и грађанки Сарајева овај дан покажемо да они ипак нису сами“, поручују из СТБИХ.

Марш је и прилика за сјећање на све преминуле од посљедица коронавируса, али и израз солидарности са свима који се боре са овом пошасти.

Посебно наглашавају да ће у суботу, 1. маја, упутити подршку свим колегама трговцима који ће и овај празник провести на својим радним мјестима.

Протестним маршом СТБИХ жели још једном подсјетити на своје основне приоритете у раду, а то је да раднице и радници запослени у трговини напокон добију повећање минималне плаће, да имају право на синдикално организовање те да имају право на слободан дан за државне празнике.

„Морамо указати на лош, и све лошији, положај трговаца у пандемији, али и небригу власти за ову групу људи који су међу најизложенијим зарази. За њих не постоји рад од куће нити онлине. Они храбро сваког дана дочекују свију нас за својим касама и пултовима. Они нису приоритет за вакцинацију. Једине вакцине које су досад осигуране за ове раднике и раднице су или путем њихових послодаваца или путем СТБИХ. Ово јасно показује како су, не само радници, него цијели овај сектор потпуно занемарени, иако сасвим сигурно управо овај сектор генерира највеће приходе за власти ове земље“, каже предсједница СТБИХ Мерсиха Ферхатовић-Бешировић.

Синдикат радника трговине и услужних дјелатности тражи и да се на дневни ред Представничког дома Парламента ФБиХ хитно уврсти приједлог измјена Закона о унутрашњој трговини. Такођер, бит ће затражено и одржавање тематске сједнице о стању радника у приватном сектору, са фокусом на повећање минималне плаће.