Радници Кантоналне болнице Зеница који су чланови Независног струковног синдиката радника запослених у здравству Федерације БиХ /ФБиХ/, данас су организовали мирну протестну шетњу улицама Зенице због због доношења измјена Правилника о раду у овој здравственој установи и неусвајања Колективног уговора.

Нешто више од 200 радника шетњу је почело испред капије КБЗ-а те се запутило пред сједиште Завода здравственог осигурања Зеничко-добојског кантона (ЗЗОЗДК).

“Наши су захтјеви да се изједначи сатница за све раднике запослене у здравству, да би се укинула дискриминација која је тренутно на снази те да се ретроактивно, дакле од 1. октобра, исплате плате свим радницима у здравству по истој сатници. Послије ћемо имати и неке друге захтјеве, који су везани за однос свих структура према упосленицима и радницима запосленим у здравству – казао је Фахрудин Хецо, предсједник ОО КБЗ-а НССРЗУЗ ФБиХ.

Напоменуо је да синдикат на чијем је челу броји око 1.100 чланова, а истакао је да рјешење проблема очекују од свих надлежних – менаџмента КБЗ-а, Министарства здравства и ЗЗОЗДК, као и Владе ЗДК, које сматра и одговорним за насталу ситуацију.

“Сама изјава министра (здравства ЗДК) од јучер заправо показује какав је однос тих структура према радницима запосленим у здравству. Свако ко има мало разума, када прочита тај допис, видјет ће да је то одређена врста притиска на синдикат. Да се пријети да ће пропасти неки преговори, а за које су већ потписани споразуми. То је, евидентно, притисак и ја не видим зашто је овакво окупљање и чиме бисмо ми то угрозили те преговоре, који су у току на кантоналном нивоу”, истакао је Хецо, који додаје како се игнорирају њихови захтјеви.

Захтјеве су упућивали, каже, и према менаџменту КБЗ-а, с циљем да покушају ријешити проблем, али нису добили термин за састанак.

Одређене здравствене установе, каже Хецо, већ “конзумирају” сатницу по 2,60 КМ, што је и њихов захтјев.

Подршку зеничким здравственим радницима дао је Зијад Латифовић, предсједник Синдиката здравства ФБиХ. Он је напоменуо како даје подршку колегама из КБЗ-а, који су упутили захтјев да се стави ван снаге “незаконит Правилник о раду, који дискриминише раднике по степену стручне спреме”.

“Једним се радницима исплаћује једна, а другим друга сатница, што је незамисливо и невиђено у Европи и свијету, зато што се ово регулише коефицијентима. Међутим, ово је двострука дискриминација”, казао је Латифовић.