Више стотина грађана протестовало је данас испред зграде Владе Федерације БиХ у Сарајеву. Захтијевају смјену Управног и Надзорног одбора Завода за збрињавање ментално инвалидне дјеце и омладине “Пазарић” – у року седам дана.

Траже да одговорни за стање у овом заводу буду процесуирани и најстрожије кажњени.

Протест испред Владе ФБиХ: “Ја не знам да говорим али осјећам и волим”

Незадовољни грађани кажу како ће наставити протестна окупљања, сваки дан у подне, све док њихови захтјеви не буду испуњени.

Видео: Амела Поквић/БХРТ

Окупљени, међу којима је било и родитеља штићеника Завода у Пазарићу, узвикивали су слогане против власти и носили транспаренте на којима је писало: “И дјеца имају права”, “Не дамо нашу дјецу”, “Стиди се, државо”.

Поручили су да желе да се са њиховом дјецом ради савременим методама.

“Нашу дјецу више нико неће везивати. Проблем наше дјеце није само у образовању него и здравствена и социјална заштита”, казали су окупљени грађани.

Тужилаштво Кантона Сарајево покренуло је истрагу о овом случају, а о свему ће сутра расправљати и Влада Федерације БиХ. Ресорни министар Веско Дрљача данас није желио говорити о стању у Пазарићу.

Извјештај о стању у Заводу још прије годину сачинила је институција Омбудсмена Босне и Херцеговине, када је указано на све проблеме, но нико није реаговао.

Грађани су протестовали и јучер пред зградом Федералног парламента, а у вечерњим сатима одржано је протестно окупљање и испред Вијећнице.

Подсјетимо, бурне реакције грађана, али и бројних организација изазвали су снимци и фотографије из Завода за збрињавање ментално инвалидне дјеце и омладине “Пазарић”, које је јавности јучер представила заступница Наше странке Сабина Ћудић.

На узнемирујућим фотографијама које је доставила медијима, види се да су дјеца нехумано везана на различите начине.

Многа од њих у таквом положају проводе већи дио дана и цијелу ноћ, те су због таквог третмана код њих забиљежене физичке повреде и погоршано им је психичко стање, навела је Ћудић.

Заступнички дом Парламента Федерације јучер није прихватио приједлог заступнице Ћудић да се на дневном реду нађе информација о стању у Заводу у Пазарићу. Одредили су радну групу која ће испитати ове наводе у наредних седам дана и заказали тематску сједницу за 4. децембар.

Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић затражио је отварање истраге у Тужилаштву Кантона Сарајево.