Неколико десетина пољопривредника и сточара протестовало је данас због кршења права пољопривредника од стране Министарства пољопривреде, шумарства и руралног развоја Косова.

Са протеста, који је трајао око један сат испред зграде ресорног министарства, затражено је да субвенције овом сектору буду повећане због пандемије Ковид-19, као и да се уплати накнада штете пољопривредницима оштећеним лошим климатским условима, крајем августа ове године.

Пољопривредник из Подујеве Тефик Јашари, који је и студент докторант на Универзитету за ветерину у Истанбулу, каже да се придружио протесту са захтјевом да се исплате дугови које Министарство има према пољопривредницима. Он на својој фарми има око 40 крава музара и ове године је имао проблема са продајом млијека због пандемије Ковид-19.

“Имам фарму у селу Баловац, код Подујева. Прошле године сам добио грант, али из техничких разлога, зато што министарство ради са различитим законима, скоро 30 хиљада евра ми није исплаћено из донације коју сам добио, иако је уговор био потписан”, истакао је Јашари.

Предсједник Савеза синдиката пољопривредника Косова Тахир Тахири рекао је да је Министарство одговорно за лоше управљање средствима издвојеним за пољопривредни сектор и лошу заштиту локалних произвођача.

“Министар је обећао да ће штету од природних катастрофа надокнадити Министарство пољопривреде са 25 процената процијењене штете. Ово је врло мало за пољопривреднике, није ни минимална помоћ. Захтјевамо надокнаду 80 одсто штете коју су процијениле општинске комисије”, рекао је Тахири.

Министар пољопривреде Бесијан Мустафа рекао је да ц́е субвенције које ће бити исплаћене пољопривредницима током 2020. године бити двоструко веће у односу на прошлу годину.

“Што се тиче надокнаде штете од елементарних непогода, понављам, моја је жеља и воља да платим, не 80 одсто, већ 200 одсто, али немамо буџет већи од 25 одсто. Буџет не расте на дрвећу. Овај буџет који имамо дијелимо са пољопривредницима. Буџет од 79 милиона евра за косовске пољопривреднике, највећи је износ икад додељен у року од годину дана за пољопривреду на Косову”, рекао је Мустафа.