У организацији Синдиката металаца Федерације Босне и Херцеговине испред зграде Владе Федерације Босне и Херцеговине, одржан је протест на којем су радници изнијели првомајске поруке, своје захтјеве те поручили да ће одржати велике протесте у септембру ако њихови захтјеви не буду испуњени.

Мирни протести почели су полагањем цвијећа на Тргу Првог корпуса Армије Републике Босне и Херцеговине гдје је положено цвијеће на спомен-обиљежје Ђури Ђаковићу, а колона се потом упутила према згради Енергоинвеста и Владе ФБиХ гдје је одржан протест.

Окупљени су носили транспаренте с порукама “Радници за машинама приоритет за вакцинисање”, “Захтијевамо правичне плате за минимум достојанства” и “Ни дана без колективног уговора”.

Предсједник Синдиката металаца Федерације БиХ Бајро Мелез у обраћању окупљенима казао је да је одзив стопостотан те да се окупило тачно 78 радника, колико су и позвали.

“Представљамо радничку класу седам гранских индустријских синдиката који броје преко 70.000 радника. Захтјевима Синдиката металаца придружило се још седам индустријских синдиката”, казао је Мелез те додао:

“Наши захтјеви су утврђивање најниже плате у ФБиХ, чији би основ био 70 посто просјечне плате у ФБиХ. Хитно и без одгађања ослободити привреду неправедно високих намета. Највеће намете у Европи имамо ми у БиХ, преко 70 посто. Ми смо пружили могућност Влади Федерације и послодавцима да се договоре.”

Позвао је да радници који раде за машинама буду на листи приоритета за вакцинацију против коронавируса.

“Апелујемо према свим институцијама у БиХ, нико није обишао производне раднике да виде за машинама како раде за вријеме пандемије. Сви хоће вакцину прије реда. Приоритет свих приоритета је да вакцину добију они који привређују за машинама, они не могу радити онлине”, поручио је Мелез.

Нагласио је и како је потребно без одгађања покренути активности у вези с почињањем преговора за усаглашавање и закључивање колективног уговора.

“Дали смо им рок од 30 дана. Уколико се не испуни ниједан захтјев и не почну преговори у року од 30 дана, сви индустријски синдиката, идемо у колективни бунт. Ово више нећемо трпити”, казао је Мелез те запријетио са протестом од 100.000 радника у септембру, уколико не буду испуњени њихови захтјеви.

Окупљенима се обратио и Мевлудин Бектић, предсједник Савеза самосталних синдиката (ССС) БиХ, који је поручио да борба за права радника никада не престаје.

“Та борба је и данас потребна. У тој борби можемо успјети само снагом заједништва за заједничке циљеве. Наш циљ је јасан. Желимо радити. Тражимо заштићена радна мјеста и плаће за достојан живот. Желимо да бх. друштво буде просперитетно гдје ће сви радити и живјети од свог рада”, казао је Бектић.

Један од радника Полутан Кено истакао је да је потребно што прије донијети законе о радничким правима, додајући да никад није било горе стање у металској индустрији.

“Ја сам у металској индустрији 36 година. Никад горе није било. Плата је 250 еура, а кад видимо њихове плате, 2.000 еура, па ви упоредите”, казао је овај радник.

Мирза Побрић, један од учесника протеста, изјавио је да би на протестима било много више радника да није пандемије коронавируса.

“Наш захтјев је да хитно и без одгађања утврђивање најниже плате у ФБиХ, чији би основ био 70 посто просјечне плате у ФБиХ. Сви знамо да радници тешко живе од својих плата. Ми прозиводни радници који радимо у три смјене нисмо никако престајали с радом током пандемије. Сматрамо да осим љекара, здравствених радника и старије популације треба да нас ставе на листу приоритета за вакцину. Такођер, потребно је одмах покренути активности у вези с почињањем преговора за усаглашавање и закључивање колективног уговора. Сви говоре о одласку младих из ове земље, али нико ништа не чини да се то спријечи”, казао је Побрић.