Група родитеља из Горажда, незадовољни због продужења онлајн наставе у Босанско-подрињском кантону, организовала је данас протестну вожњу градом, захтијевајући отварање школа за ученике.

Родитељи сматрају да се епидемија коронавируса постепено смирује, те истичу да школе нису ни биле извор заразе, због чега захтијевају повратак ученика у клупе.

Оснивач неформалне групе “Родитељи Горажда” Делила Клово Кајић рекла је да од кантоналне Владе захтијевају да одмах отворе школе за ученике, те да Влада и Кризни штаб направе план да се настава у наредној школској години похађа у учионицама, а не онлајн.

Она је навела да је у протеклих 10 дана у општини Фоча/Устиколина у ФБиХ, у којој постоји једна основна школа са 122 ученика било седам заражених, да у федералној Општини Пале у школи са 56 ученика није било заражених, а да је у Горажду у протеклих 10 дана у четири основне школе са око 1.900 ученика било 48 заражених.

Из Министарства здравства Босанско-подрињског кантона наводе да још неколико дана стрпљења никоме не би требало да представља проблем, јер полазак дјеце у школу не значи само окупљање ученика у разредима, већ и веће гужве у граду и испред школа, гдје их родитељи чекају по завршетку наставе.