Стотине пољопривредника окупљених у Амстердаму и Ден Бошу, главном граду Холандије, протестовали су против владине пољопривредне политике да земља буде одговорна за проблем емисије угљика и азота.

Град је дао дозволу да на протестима буде само 25 трактора. Пољопривредници су скренули пажњу на важност домаће хране попут сира, кромпира, поврћа, воћа произведеног у природи.

Евердин Кибе из села Сибкуло, изјавио је да од 1. октобра протестују против владине политике којом се смањује број животиња на фармама за 50 посто како би се смањила емисија угљика и азота.

Једна група пољопривредника је тракторима дошла до аеродрома Еиндховен, али је полиција спријечила њихов улазак на аеродром.

Према подацима Холандске организацији пољопривредника (ЛТО) извоз са готово 54.000 фарме и других пољопривредних предузећа у прошлој је години био вриједан 90,3 милијарде еура. Међутим, иако је пољопривреда камен темељац холандске економије, тај се сектор криви за онечишћење и емисије, а активисти за права животиња оптужују пољопривреднике да држе превише животиња на својим имањима.

Неки од захтјева пољопривредника су да Влада не смањи број животиња које могу држати и да “независна комисија” мјери емисије угљика и азота на фармама. Савјетодавна комисија прошле седмице је препоручила да Влада откупи старе и неефикасне фарме као начин смањења емисије азота.