Више стотина људи протестовало је данас у Марсеју на југу Француске због нових, оштријих мјера уведених ради сузбијања ширења вируса корона.

Испред градског суда незадовољни грађани су се окупили како би осудили наредбу из Париза да ресторани и барови од сутра буду затворени наредне двије седмице, тврдећи да је то непропорционално ризику и да ће уништити локалну привреду.

Поједини власници локала најавили су да неће поштовати ову наредбу.

“Треба да останемо отворени и неће успјети у намјери да све затворе. Ако буде казне, поднијећемо и то, али је боље да радимо”, рекао је власник једног кафића.

Француски министар здравља Оливије Веран наредио је јуче да барови и ресторани у Марсеју остану затворени двије седмице, након што је у граду и околини подигнут степен узбуне на максимум усљед ширења вируса корона.

Веран је првобитно рекао да ће барови и ресторани бити затворени од понедјељка, 28. септембра, али је званичник Министарства здравља најавио да ће то ипак бити од суботе, 26. септембра.

Градска скупштина Марсеја затражила је десетодневно одгађање увођења нових мјера.

Одговарајући на критике, Веран је рекао да је одлука о забрани рада барова и ресторана донесена ради заштите људи у Марсеју јер се епидемија погоршава и да су градски званичници унапријед обавијештени.

Званичници здравствених служби у Марсеју упозорили су да су одјељења интензивне његе на измаку капацитета.