Протест “Оставке или вакцине – Борба за живот”, организован због све већег незадовољства грађана кашњењем имунизације против коронавируса, одржан је данас у Сарајеву. Учесници су, након окупљања на Жељезничкој станици, мирно протестовали пред Парламентарном скупштином Босне и Херцеговине, гдје су затражили да Вијеће министара БиХ у року од седам дана поднесе оставку.

Потом су стигли пред зграду Владе Федерације, како би исказали своје незадовољство радом премијера Фадила Новалића и његових сарадника. Захтјеви су исти као и у случају Вијећа министара – оставке.

Грађани, осим тога, траже да надлежне институције донесу јасан план набавке вакцина, као и да хитно уведу обавезне ПЦР тестове за све који улазе у БиХ.

Окупљени пред зградом Федералне владе скандирају: “Нећемо донације, хоћемо вакцине” и “Паразити, напоље”.

Стотине грађана претходно су кренуле пјешке централном градском улицом од Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине на Маријин Двору према Пофалићима. Саобраћај је у том дијелу Сарајева блокиран.

Грађани су пред зградом Парламента поновили своје захтјеве – властима Босне и Херцеговине поручили су да имају рок од седам дана, до 13. априла, да поднесу оставке, а нове власти наредних четрнаест дана да усвоје јасан и реалан план за управљање кризом и борбу против пандемије КОВИД-19.

Дио учесника протеста, они који су кренули пјешке, окупио се испред Земаљског музеја БиХ.

На платоу испред Жељезничке станице се налазе припадници Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево, укључујући и Јединицу за подршку. Појачане полицијске патроле размјештене су у центру града, дуж руте којом ће се колона кретати.

Организатори су грађане да се придруже скупу, те поручили како је ово борба за живот, али да је Сарајево у стању изборити се са оваквом ситуацијом.

Из неформалне групе грађана захтјевају од Зорана Тегелтије, Анкице Гудељевић, Фадила Новалића и Вјекослава Мандића да одмах поднесу оставке или дају чврсте гаранције да ће масовна имунизација свих грађана започети до краја априла.

Из КЈКП ГРАС су обавијестили кориснике да је у складу с рјешењем Министарства саобраћаја Кантона Сарајево због одржавања мирних протеста одобрена привремена обустава саобраћаја у улици Змаја од Босне (од раскрснице с улицама Врбања и Фра Анђела Звиздовића до улице Ложионичка ) и у улици Хамдије Чемерлића (на дијелу од раскрснице с улицом Змаја од Босне до раскрснице с улицом Пут живота).

Јучер је у емисији БХТ1 Уживо организаторица протеста, Аида Фергет говорила о овоме: