Хиљаде избјеглица и миграната који су остали без склоништа на грчком острву Лезбосу, након што су пожари уништили избјеглички камп Мориа, протестовали су у петак на путу до главног града на острву, тражећи да им се дозволи да оду.

Неки су држали натписе молећи за помоћ Њемачку, омиљено одредиште многих који у Грчку стижу с оближње турске обале.

Грчки званичници навели су да су пожар у уторак и сриједу намјерно подметнули неки становници кампа бијесни због наредби о изолацији издатих како би се спријечило ширење коронавируса након што је утврђено да је заражено 35 миграната.

Рекли су да никоме у кампу, осим 406 дјеце без пратње, неће бити дозвољено да напусти острво. Малољетници без пратње пребачени су у сриједу на грчко копно.

Премијер Кириакос Мицотакис рекао је да грчке власти дјелују брзо и раде на омогућавању привременог објекта како би заштитили мигранти који су остали без крова над главом.

Више од 12.000 миграната, који су живјели у и око Морие, трећу ноћ спавали су на отвореном, постављајући импровизована склоништа уз цесту.

Агенција за избјеглице Уједињених нација навела је да пандемија погоршава “ионако очајну ситуацију”.

“УНХЦР је савјетовао свима онима који су раније боравили у кампу да ограниче кретање док се не пронађу привремена рјешења”, наводи се.

Након пожара који су избили прије три дана у избјегличком кампу Мориа, на грчком отоку Лезбос, јучер се ватрена стихија појавила на три тачке.

На терен су послани припадници полиције и ватрогасних јединица, а полиција је у близини кампа поставила барикаде како би спријечила мигранте у намјери да ходају према центру града.

У кампу Мориа било је смјештено око 12.500 миграната, а од прошле седмице потврђено је најмање 35 случајева заразе коронавирусом.