Стријелци Противградне превентиве Републике Српске од почетка године испалили су више од 600 противградних ракета са око 200 противградних станица у том ентитету.

Сезона противградне превентиве траје од 15. априла до 15. октобра. Стријелци су на терену и прате стање како би могли да реагују у случају елементарних непогода.

Семберија има укупно 24 лансера и исто толико стријелаца. Сваки квадратни центиметар Семберије покривен је са три лансера.

Јовица Илић, стријелац Противградне превентиве РС у Семберији, истиче да су сви лансери у функцији и да добро покривају терен.

“Од почетка сезоне Семберија је испалила 51 противградну ракету, а Република Српска око 600. Из разговора са водећим људима из Противградне превентиве, могу потврдити да су они доста задовољни нашим радом. Имали смо пет-шест веома тешких ситуација што се тиче леда, успјели смо то да санирамо са неком суградицом тако да је штете за пољопривреднике било веома мало или је није било никако”, каже Илић.

Како је рекао, стријелци су веома задовољни радом нове поставе Противградне превентиве.

“Што се тиче њихових обавеза према нама, исплата на вријеме тече и све је у најбољем реду. Када је ријеч о Општини Бијељина, они такођер редовно плаћају Противградну превентиву, која поштује уговор према нама. Нема никаквих проблема око тога”, каже Илић.

Он је објаснио како је мишљење стручњака да би, када би успјели 60 посто смањити лед, то била велика срећа за пољопривредне произвођаче.

“Покушавамо да будемо спремни да дјелујемо у сваком тренутку, кад год се од нас то тражи. Мислим да смо ефективни”, каже Јовица Илић, стријелац Противградне превентиве РС у Семберији.