Људи требају да се вакцинишу. Ако има људи који не желе, они тиме држе пандемију свима нама над главом. Не може се епидемија разријешити док се не ујединимо. Док се не стекне колективни имунитет, сви требамо имати маску на глави, држати растојање и отварати прозоре. То ће смањити пренос вируса, казала је гостујући у БХТ1 Уживо проф.др. Деса Лилић, специјалиста клиничке имунологије и професор на Медицинском Факултету Универзитета у Њукастлу у Великој Британији.

Када је ријеч о вакцини АстраЗенеца за коју се веже појава крвних угрушака, проф.др. Лилић истиче да су врло ријетки примјери гдје су људи развили тромбоемболију у мозгу, односно крвне угрушке мозгу од којих трећина буде са смртним исходом.

“У Британији је описано 79 таквих случајева, од којих је19 са смртним исходом, али то је на 20 милиона људи који су добили ту вакцину. Те су епизоде изузетно ријетке. Не зна се тачно шта је разлог и да ли можда постоји нека предиспозиција. На милион вакцинисаних људи, десит ће се пет оваквих догађаја”, казала је проф.др Лилић, истичући да сама зараза коронавирусом представља већи ризик од ове вакцине.

Људи са хроничним обољењима, попут дијабетичара и оних са аутоимуним болестима, према ријечима Лилић, морају имати предност при вакцинисању. Када су у питању труднице, наглашава да за сада нема индикација о нежељеним ефектима, “али нису рађена огромна клиничка испитивања на трудницама”.

„Нема никаквих индикација да плод може бити оштећен. Вакцину може слободно да добије и жена која доји, чак ће пренијети антитијела преко млијека беби”, казала је, између осталог, проф.др. Лилић.