Са до сада вакцинисаних осам посто грађана, Босна и Херцеговина је на зачељу Европе. Потпуно је вакцинисано мање од један посто грађана. За разлику од нас, Србија до краја овог и Хрватска до краја идућег мјесеца намјеравају цијепити готово двије трећине својих грађана, ставити пандемију под контролу и почети се враћати нормалном животу. У међувремену, наше власти се правдају.

Србија планира да до 21. јуна вакцинише 60 одсто грађана. Хрватска намјерава да до 1. јула прву дозу прими најмање 55 одсто пунољетних особа. Иако је у односу на Србију и Хрватску доста касније почела имунизацију, Црна Гора је вакцинисала трећину, а до краја љета план је да се вакцинише више од половине грађана. У поређењу са сусједима, Босна и Херцеговина је убједљиво на зачељу са вакцинисаних мање од осам посто популације.

„Прву дозу вакцине примило је 222 хиљаде, а ревакцинисано је свега 52 хиљаде грађана. У Републици Спској вакцинисано је скоро 11 одсто грађана. Прву дозу примило је 8,3, а обје дозе 2,6 одсто грађана. У Федерацији БиХ имунизација је спроведена над 6,3 посто популације. Прву дозу примило је 5,4, а ревакцинисано је 0,9 одсто грађана“.

У оба ентитета имају амбициозне планове. Већ до краја године требало би да достигну проценте које у овом тренутку имају наши сусједи.

БРАНИСЛАВ ЗЕЉКОВИЋ, директор Института за јавно здравство РС

„Са 100 хиљада Република Српска је, у суштини, вакцинисала око 10 одсто популације. Првом дозом. Ако успијемо у јуну мјесецу остварити цифру од 100 хиљада, то би било 20 одсто популације. Тако да је нама циљ у љетном периоду вакцинисати отприлике између 25 и 30 одсто популације“.

МИА БЛАЖЕВИЋ, Завод за јавно здравство ФБиХ

„Имаћемо у скорије вријеме више извора цјепива. У току је завршна фаза набавке цјепива. Изравне куповине. Пристижу константно дозе из Covax-а, затим пристижу дозе из Европске уније, тако да се надамо да ћемо сљедећа два мјесеца уистину имати веће количине на располагању. Према нашем плану за ову годину, ми смо планирали цијепити минимално 50 одсто становништва“.

Док се у Федерацији БиХ и даље чекају прве вакцине набављене путем директне набавке, власт у том ентитету се правда. За федералног премијера нема журбе.

ФАДИЛ НОВАЛИЋ, премијер Федерације БиХ

“Ниво Федерације БиХ није надлежан за вакцине иако је прихватио ту обавезу, свугдје на свијету то раде државе. Друга ствар, ми у глобалном свијету на неки начин нисмо потрчали да будемо покусни кунићи, неке су државе то прихватиле као Мађарска, Србија, Израел…”

ЈАСЕНКО КАРАМЕХИЋ, предсједник Удружења епидемиолога БиХ

“Наше власти су потпуно заказале. Мање више у оба ентитета у набавци вакцина и заштити свог становништва, што им је уставна обавеза. И неко би за то требао, нарочито за овај велики број умрлих, и кривично да буде процесуиран.“