Истраживање које је провео универзитет у Тексасу, показало је да позитивне приче помажу људима да боље прихвате друге људе, доприносе осјећају припадности заједници и мотивишу позитивне друштвене промјене. Пројекат „Гринс“, који ради на принципу друштвеног предузетништва, кроз своје активности подстиче интеграцију особа са потешкоћама у развоју.

Фирма Гринс бави се производњом микроповрћа, зачинског биља и јестивог цвијећа. Међутим, они нису јединствени само по томе у Босни и Херцеговини, у процес производње они запошљавају и особе са потешкоћама у развоју.

“У посљедње двије године у сам процес оспособљавања и едукације прошло је преко 30 људи, неки од њих су запослени у Гринсу. Пројекат који управо почињемо да реализирамо гдје планирамо у три кантона да обучимо по 10 особа са инвалидитетом у склопу њихових стамбених заједница, како би и они почели са сличним или истим видом производње и да нам у будућности они буду кооперанти”, казао је директор “Гринса” Ведад Вајзовић.

“Микроповрће су млади изданци биљака и они су стари свега 10 до 15 дана, и висине 5 до 10 центиметара. То је нови начин узгоја поврћа који се користи у исхрани као такав. У овој фази биљке имају највише хранљивих материја, 40 пута више у односу на одрасле биљке, на плодове које узимамо на пијаци, без пестицида, само вода, супстрат који је органски и сјеме је органско. Користи се као додатак јелима у салати, сендвичима…”, појашњава агроном Харис Канлић.

У току пандемије коронавируса покренули су нови производ, сет за сађење са шест различитих врста биљака, а акцију су назвали слоганом “Остани кући, посади сам своју омиљену биљку”. Своје производе ова фирма дистрибуира путем малопродајних ланаца на територији цијеле БиХ.

Производња је смјештена у Доњем Хотоњу, Општина Вогошћа, гдје можете купити органско сјеме како бисте направили башту на вашем балкону. Килограм овог сјемена кошта од 30 до 50 еура, у зависности од тога за коју биљку се одлучите. Свакако, цијене су ниже у односу на малопродајна мјеста по граду.