Пројекат Европске уније UU4AGRI објавио је данас јавни позив вриједан 2,55 милиона КМ за подршку инвестицијама у рурални туризам у Босни и Херцеговини, с циљем развоја економских активности у руралним подручјима, стварања нових и очувања постојећих радних мјеста, те очувања природне и културне баштине, одговарајући уједно и на потребе за опоравком од кризе проузроковане COVID-19 пандемијом.

На јавни позив се могу пријавити искључиво партнерства која чине подносилац пријаве и минимално три партнера. Подносилац пријаве може бити јединица локалне самоуправе, предузеће или обрт који се баве пружањем туристичких услуга и/или производа – саопћено је из УНДП-а.

У саопћењу се наводи да сваки подносилац пријаве може аплицирати за бесповратна средства у износу од 20.000 КМ до 200.000 КМ (без ПДВ-а) зависно од броја чланова у партнерству. За сваку инвестицију подносилац пријаве и партнери морају осигурати властито суфинансирање у износу од минимално 15 посто од укупног износа инвестиције.

Сви заинтересирани могу приступити јавном позиву путем wеб странице еu4agri.bа.

Крајњи рок за подношење пријава је 21. децембар 2020. године.

Из УНДП-а наводе да је EU4AGRI четверогодишњи (2020-2024) пројекат Европске уније вриједан 20,25 милиона еура, чији је циљ модернизација пољопривредно-прехрамбеног сектора у Босни и Херцеговини.

Пројекат проводе и суфинансирају Развојни програм Уједињених нација (УНДП) у БиХ и Чешка развојна агенција (ЦзДА).