Удружење грађана италијанског поријекла „Рино Зандонаи“ из Тузле, у партнерству с удружењем Пољака „Болеславиец“ из Прњавора, почело је у децембру 2020. године реализацију међуентитетског пројекта „Слушај мањинске језике“.

Пројекат се проводи у оквиру заједничког пројекта Европске уније и Вијећа Европе „Промоција различитости и једнакости у Босни и Херцеговини“, а реализацију подржавају Центар за културу Тузла, Дом културе Прњавор, Град Тузла, Општина Прњавор и четири удружења националних мањина из Тузле и Прњавора, саопштли су реализатори пројекта.

Примарни циљ овог једанаестомјесечног пројекта је заштита и очување језика којима говоре припадници националних мањина у Босни и Херцеговини, као и превенција говора мржње.

Намјера је реализовати 18 радио емисија које промовишу заштиту језика националних мањина и превенцију говора мржње. Серијал радио емисија под називом „Слушај мањинске језике“ биће емитован путем локалних радио станица и реемитован на другим заинтересованим медијима, а емисије ће бити доступне и на YоуТубе каналу „Слушај мањинске језике“. Поједине емисије биће емитоване на пољском, албанском, чешком, украјинском, њемачком и другим језицима којим говоре припадници националних мањина у Босни и Херцеговини, што овај серијал чини додатно специфичним.

Други сегмент пројекта су филмски фестивали са садржајима на језицима националних мањина, уз сегменте посвећене превенцији говора мржње. На првом, који ће се одржати у Тузли од марта до маја 2021. године на Малој камерној сцени Дома младих, те у Прњавору у од јуна до августа 2021. године у Дому културе Прњавор, биће приказани филмови на пољском, турском, њемачком, чешком, ромском, албанском, италијанском и руском, са преводом на локални језик. Уколико временски услови буду дозвољавали, фестивал ће бити на отвореном.

Пројекат финансирају Европска унија и Вијеће Европе путем гранта њиховог заједничког пројекта „Промоција различитости и једнакости у Босни и Херцеговини”, а који је дио заједничког програма “Хоризонтал Фацилитy за Западни Балкан и Турску 2019. – 2022”.