Сликарски опус “Егзодус” Сафета Зеца, Град Сарајево представиће 7. јула у Поточарима у оквиру Меморијалног центра Сребреница. Изложба је саставни дио програма обиљежавања 25. годишњице геноцида над Бошњацима.

За свој опус у који су укључена нека од најзначајнијих дјела, аутор каже да представља круну његовог умјетничког стваралаштва. Опус ће први пут бити изложен у Босни и Херцеговини, али ће бити представљена и дјела из опуса “Загрљаји”, јер сви ти радови заправо припадају једној цјелини, напомиње Зец.

Опус се састоји и од додатна три циклуса дјела – “Руке на лицу”, “Сузе” и “Загрљаји”, а из Италије је, уз подршку Града Сарајева, допремљен у Поточаре.

На овим платнима аутор је радио посљедњих 20 година, инспирисан пијететом према људским трагедијама – трагедијом Сребренице, трагичном љубавном сагом сарајевских Ромеа и Јулије, Бошка и Адмире, и теми одласка и бјежања, са фокусом на дјеци као посебним жртвама, у којој триптих “Дијете” инспирисан познатом причом настрадалог дјечака Алана алудира на савремену трагедију миграната.

Градоначелник Сарајева Абдулах Скака казао је данас на прес-конференцији да је “наша обавеза према жртвама и њиховим породицама да трагедију у Сребреници трајно уградимо у колективну меморију, да памтимо, подсјећамо, опомињемо”.

“Али и да укажемо како је важно и колико је могуће свакодневно градити и промовисати мир, међусобно уважавање и отворени дијалог, који нам је данас више него икад потребан” истакао је градоначелник Сарајева.

Нагласио је да међусобна сарадња Града Сарајева и Меморијалног центра Сребреница-Поточари доприноси процесу транзиционе правде у БиХ и регији, борби против негирања почињених и правоснажним пресудама утврђених ратних злочина и спречавању ревизионизма.

Директор Меморијалног центра Сребреница Емир Суљагић изјавио је да је било изузетно важно почети окупљати велика имена босанскохерцеговачке умјетности око Меморијалног центра.

“Поред пресуда и истраживања геноцида, умјетност је наш најснажнији савезник на путу ширења истине о Сребреници. Због тога смо одлучили да умјесто пута на којем је тематика геноцида пријетила да постане питање од скромног локалног значаја, изаберемо пут гдје Сребреница носи трајну и глобално релевантну поруку. Наш академски сликар Сафет Зец је својим радом показао да управо разумије ту страну ове наше приче и велико нам је задовољство што су његова дјела данас овдје”, поручио је Суљагић.

Подсјећајући да је и сам као тек рођена беба био у мајчиним рукама у збјегу 1943., маестро Сафет Зец је објаснио своју континуирану фасцинацију “сликом мајке или њеном руком која стеже и уза се привија крпени замотуљак, то живо или неживо биће, као мјестом свог сталног сликарског занимања”.

“Разумљиво, све ово ће потпуно одређивати, утемељити у мени све страхове, сву екстремну осјетљивост, сентимент, љубав, стални покушај бијега негдје. Некамо од свега, мене оваквога, наравно не схватајући, да је све то у мени и да бијега нема”, изјавио је Зец, говорећи о најличнијим мотивима и осјећајима који су утјецали на њега у стварању овог опуса.

Као мотив и инспирацију за цијели опус “Егзодус” Зец је поставио питање може ли се од дубоке људске и умјетничке потребе, од вјештине и мајсторства и снаге сликарског језика, сачинити “лице једне трагедије” које ће помоћи да се никада више не понови бесмисао и дубина боли ове људске патње.

На прес-конференцији, БХ Пошта представила је и поштанску марку са мотивом дјела “Загрљаји“ маестра Сафета Зеца која ће бити пуштена у промет на дан отварања изложбе.

Опус “Егзодус” званично ће бити представљен у уторак, 7. јула, с почетком у 17.00 сати у бившој Фабрици акумулатора, а поставка ће трајати три мјесеца.