Свечана пројекција бх. кандидата за награду Оскар, новог филма редатељице Јасмиле Жбанић “Кво вадис, Аида?”, за екипу, госте и пријатеље филма одржана је вечерас у Синеплекс Плази у Мостару.

Редатељица филма Јасмила Жбанић новинарима је казала како је јако задовољна филмом за који постоји велики интерес публике те да јој је жеља да филм види што више људи.

Задовољство је такођер исказала и реакцијама мајки у Поточарима гдје је такођер уприличена пројекција, а које су рекле да је филм потпуно аутентичан, да су захвалне што филм постоји те што ће путовати и говорити о Сребреници.

Упитана када је осјетила да је дошао тренутак за снимање овог филма, редатељица Жбанић је казала да се у реализацију крене онда када човјек осјети да је спреман, да је сазрио, да су се стекли увјети и да постоје прави глумци за те ликове.

Што се тиче еуропске турнеје Жбанић је истакнула како филм тренутно игра на око 10 фестивала, а да еуропска дистрибуција креће у прољеће.

“За сада знамо за неких петнаестак држава гдје би у прољеће требали кренути с филмом, али све је неизвјесно, међутим ја се искрено надам да ће бити тако. За филм постоји велики интерес и желим да га што више људи види”, закључила је Жбанић.

Један од глумаца у филму је и Саша Оручевић из Мостара који сматра да је редатељица овим филмом показала једну велику храброст и одговорност.

“Храброст да се сама ова тема обрађује, а одговорност према истој тој теми. Јасмила је велики професионалац, није нам први пут да сурађујемо, и када некоме вјерујете пуно је лакше радити. Једно велико искуство и све честитке редатељици”, казао је Оручевић.

У филму глуми и Јелена Кордић из Мостара која истиче да је изузетно поносна што је дио ове приче.

“Јасмила је овим филмом на најплеменитији могући начин одала почаст свим жртвама рата и жртвама геноцида јер је кроз овај филм направила једно огромно умјетничко дјело. Изузетно сам поносна да сам и сама судиоником цијеле ове приче која поред геноцида, говори и о свим жртвама било какве дискриминације и свему ономе чему свакодневно нажалост свједочимо и према чему нажалост јако ријетко реагирамо”, казала је Кордић.

Иначе, овогодишњи бх. кандидат, филм “Кво вадис, Аида?”, свјетску премијеру имао је у натјецатељском програму Венецијанског филмског фестивала, након чега је приказан и на Торонто Филм Фестивалу, те је услиједила дистрибуција у кинима у Босни и Херцеговини.

Радња филма говори о геноциду у Сребреници, а главни лик Аида ради као преводитељица у Сребреници, заштићеној зони УН-а.

Главне улоге у филму остварили су Јасна Ђуричић, Изудин Бајровић, Борис Исаковић, Јохан Хелденберг, Рejмонд Тири, Борис Лер, Дино Бајровић, Емир Хаџихафизбеговић и Едита Маловчић.