Велика прољетна акција чишћења јавних површина у Кантону Сарајево почиње у суботу 17. априла, а предузеће Парк бит ће један од носилаца планираних активности. Акцију организира Влада Кантона Сарајево, а осим предузећа Парк које ће чистити и уређивати зелене површине и предузеће Рад са својим екипама уређивати ће површине које су у њиховој надлежности, казала је стручна сарадница за информирање КЈКП ”Парк” Алдијана Хамза.

Она је изјави Фени нагласила да је предузеће Парк већ израдило Акциони план којим ће бити обухваћено чак 70 локација на подручју седам опћина.

”Циљ је у два мјесеца, јер акција ће од викенда трајати све до 19. јуна, очистити отпад, уклонити смеће, извршити кошњу и уклањање биоотпада, садњу и уређење цвјетних гредица, орезивање и уређење растиња, великих стабала и другог зеленила”, казала је Хамза.

Додала је да ће се у суботу, у јутарњим сатима екипе Парка окупити у Старом Граду, конкретно на површинама у близини Вијећнице одакле и почиње чишћење, као и у парку Ат Мејдан.

”У оквиру 56 радних дана осим површина у Старом Граду, бит ће очишћене и бројне површине на подручју опћине Центар, потом се наставља на подручју Новог Сарајева, затим Новог Града, па Илиџе, Вогошће и онда површина у опћини Трново, у близини зграде Опћине, али свакако и на Бабином долу и Великим пољу на Бјелашници и Игману. Посљедња седмица акције у јуну планирана је да још једном све опћине и локације обухваћене акцијом буду прегледане и очишћене, а завршетак, великом смотром свих учесника, планиран је 19. јуни у парку Кошево I и II”, истакла је Хамза.

Упоредо са свим тим радовима екипа Парка задужена за његу и орезивање стабала од Старог Града до Вогошће вршит ће сходно рјешењима опћинских комисија своје радове.

Дио акције је и Паркова екипа комуналних редара која ће вршити надзор реализације свих планираних радова, али и стања комуналне чистоће након њиховог чишћења.

”У акцији учешће могу узети и грађани, невладине организације и љубитељи уређеног и чистог околиша, па и на начин да својим пријавама доставе информације комуналним предузећима о дивљим депонијама, као и о појединцима који нарушавају комуналну чистоћу и непрописно одлажу отпад. Влада Кантона Сарајево тако је омогућила и Вибер број за грађане који могу пријавити дивље депоније путем поруке и фотографије локације, а број је 062/002-244”, казала је Хамза.