Већина тачака дневног реда данашње сједнице Дома народа Парламентарне скупштине БиХ (ПСБиХ) је, без делегатске расправе, упућена Колегију Дома на усаглашавање, јер за њихово усвајање није постојала потребна ентитетска већина из Републике Срспке.

Иако су званично представници из Републике Српске изашли са ставом да неће учествовати у одлучивању у институцијама, данас су ипак учествовали у раду. Наиме, делагати из Клуба српског народа у Дому народа гласали су против или су били суздржани, тако да није било ентитетске већине за усвајање.

Бећировић тражио расправу о Додику, Шпирић одговорио да од тога нема ништа

Делегат Денис Бећировић предложио је на почетку сједнице нову тачку дневног реда “Информација о антидејтонским и антиуставним нападима члана Предсједништва БиХ Милорада Додика на Уставни суд БиХ, с посебним освртом на угрожавање уставног поретка и мировног процеса у БиХ”.

Бећировић је информисао делегате да је јутрос званично у парламентарну процедуру упутио приједлог који предвиђа амандманску измјену члана 6 став 1 Устава БиХ и то на начин да Уставни суд БиХ убудуће има 12 чланова, од којих предсједник Европског суда за људска права, након консултација с Предсједништвом БиХ, након ових амандманских измјена треба да бира шест чланова Уставног суда.

“Дао сам врло јасну аргументацију зашто то предлажем”, рекао је Бећировић.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Никола Шпирић му је одговорио да “док је Клуба делегата српског народа овдје, Милорад Додик неће бити тачка дневног реда Дома народа”.

“Не зато што не треба о свему расправљати, него што мислим да ваша мржња с којом наступате није добра ни за кога у БиХ. Морате знати да се у овом дому и Срби питају, колико се питају други клуб и трећи клуб. Неће бити тачка дневног реда Милорад Додик. Ја вам то обећавам”, рекао је Шпирић.

Након гласања о приједлогу Дениса Бећировића шест делегата је било “за”, осам против и један суздржан тако да ова тачка није добила потребну подршку да буде уврштена у дневни ред данашње сједнице.

На усаглашавање је упућен Приједлог закона о измјени Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ који је у завршној фази усвајања, а којим се предвиђа повећање плата војницима и подофицирима у Оружаним снагама БиХ.

Колегиј треба да се усагласи и о Приједлогу закона о осигурању депозита у банкама БиХ, а којим се уводи могућност реструктурисања банака. Предложеним законом прописано је да банке које добију дозволу за рад од ентитетских агенција за банкарство аутоматски улазе у процес осигурања депозита.

На усаглашавање Колегију упућен је и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о управним споровима БиХ који се налази у Дому народа у другом читању, а којим се прецизирају нејасне норме у постојећем закону и обезбјеђује да странке у краћим роковима остваре право на судску заштиту уколико сматрају да је неко њихово право ускраћено или није остварено у управном поступку пред надлежним тијелима управе.

Колегиј треба да се усагласи и о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о патенту, те Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о Судској полицији БиХ који су у првој фази разматрања у Дому народа.

Дом народа је већином гласова одбио захтјев Вијећа министара за разматрање, по хитном поступку, Приједлога закона о измјени Закона о Обавјештајно-сигурносној агенцији БиХ којим се прописује садржај писаног захтјева у вези са тајним прикупљањем података за које је потребно судско овлаштење и уводи ограничење укупног трајања ове мјере.

На усаглашавање су упућени и извјештаји и информације који су били на данашњем дневном реду, међу којима годишњи извјештаји Централне банке БиХ и Уреда за разматрање жалби БиХ за 2018. годину, као и информација о стању у Извозно-кредитној агенцији БиХ за 2018. годину.

Колегиј ће се усаглашавати и о приједлозима за оснивање привремених комисија за провођење конкурсних процедура за руководиоце у више институција БиХ, како и за именовање представника парламента БиХ у радну групу за праћење стања и активности у вези са могућом изградњом одлагалишта нуклеарног отпада на локацији Трговска гора.

Сједници је присуствовало по пет делегата из клубова хрватског, бошњачког и српског народа.

Подсјетимо, на састанку политичких представника из Републике Српске одржаном прије пар дана у Бањој Луци, одлучено је да ће представници Републике Српске на нивоу БиХ обуставити свој рад у одлучивању по било којем питању из надлежности органа БиХ до усвајања новог закона о Уставном суду БиХ, у чијем саставу не би било страних судија.