Велика је разлика између хрватског нон-папера и фамозног Јаншиног за који је неупитно да постоји, али је упитно ко га је писао, изјавила је, између осталог, некадашња министрица вањских послова Хрватске Весна Пусић гостујући у БХТ1 Уживо.

„Хрватски нон- папер је документ иза којег Хрватска стоји, предала га је службено и стављен је на дневни ред. Расправа је одгођена са данашњег Вијећа за вањске послове ЕУ и она ће се одржати уживо, а не онлине. Хрватски нон- папер је пун подршке цјеловитости Босне и Херцеговине“, поручила је бивша шефица хрватске дипломације.

Додала је како је у фокусу хрватског нон-папера нужност измјене Изборног закона БиХ у комбинацији са проведбом пресуде Еуропског суда за људска права у случају „Сејдић и Финци“.

„ Друга ствар је европска проактивнија политика везано за проблем миграција. То је проблем цијеле Еуропе, а посебно Босне и Херцеговине јер јој нитко не помаже и остављена је да се сама с тим носи“, поручила је Пусић.

Када је у питању домет хрватског документа, Пусић истиче да је циљ да се расправа поновно покрене на Вијећу за вањске послове и Еуропском вијећу. Велика је разлика, тврди, између хрватског нон- папера и фамозног нон-папера премијера Словеније Јанеза Јанше.

„Хрватски је службени нон- папер једне државе која прихваћа ауторство. С друге стране, уред предсједника Еуропског вијећа је потврдио да је примио документ од премијера Јанше, а онда када се дигла галама, занијекао. Нема се ту шта вјеровати. Тај нон- папер постоји. То није упитно. Упитно је тко га је писао, а то сигурно није сам премијер Јанша. Мислим да није ни главни аутор, сматра Пусић.

Постоји више земаља, потоготово у Источној Еуропи , па и у нашем сусједству, казала је бивша министрица вањских послова Хрватске, које би могле бити заинтересиране за прекрајање граница.

„Ја не мислим да је то у било чијем интересу, али нажалост, повијест нас учи да људи најмање разумију свој властити рационални интерес и због тога долази до ратова и сличних трагедија“, закључила је Пусић.