Због лоше епидемиолошке ситуације на подручју Кантона Сарајево затворени су угоститељски објекти, наредних 14 дана. Припрема и услуживање хране и пића у објектима није дозвољена због чега су се многи одлучили на доставу или искључиво шалтерску продају.

Пусте су и најфреквентиније улице и мјеста окупљања и сусрета у граду, услијед пооштрених епидемиолошких мјера уведених ради заштите здравља становништва, а на улицама је мало пролазника.

Кризни штаб КС апелира на грађане да за вријеме викенда на путују у друге кантоне јер је епидемолошка ситуација лоша и у остатку Босне и Херцеговине.

Закључак о забрани кретања у том периоду донијела је Влада КС у четвртак на сједници због драстично погоршане епидемиолошке ситуације у Кантону Сарајево. Премијер Един Форто поручио је да ће Влада КС спремити пакет помоћи за пословне субјекте којима је забрањен рад, одмах по усвајању Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о ублажавању негативних економских посљедица и уштедама у КС који ће се наћи пред Скупштином КС наредне седмице.

Према посљедњим подацима, из анализе 2.113 узорака потврђена су 822 нова случаја заразе вирусом корона у Кантону Сарајево. Од тог броја новозаражених, 512 (62,28 посто) припада породичним кластерима или контактима са раније зараженим особама. Нажалост, јучер је преминуло 14 пацијента, који су били заражени вирусом корона.

Апелирано је на становништво да се строго придржавају већ познатих мјера које се односе на дистанцу од два метра, учестало прање и хигијена руку и избјегавање окупљања и дужег задржавања у затвореним просторима.

Сви који осјете симтоме са сумњом на коронавирус, а то су акутне респираторне сметње, повишена температура, малаксалост, сухи кашаљ, кратак дах треба да остану код куће, те контактирају љекара породичне медицине због даљег здравственог третмана.

У Кантону Сарајево од петка навечер на снази је и нови термин забране кретања, од 21 до 05.00 сати ујутро, наредних 14 дана.