Руски предсједник Владимир Путин изјавио је данас да су апсурдне тврдње да је Москва повезана са хакерским упадима у САД и да представљају покушај да се изазову проблеми уочи његовог самита са америчким предсједником Џозефом Бајденом.

Хакерски упад у постројења бразилске компаније за паковање меса “Џи-Би-Ес” у САД прошле седмице је трећи сличан напад у тој земљи од како је Бајден ступио на дужност у јанауру.

“Џи-Би-Ес” је тврди да је напад кренуо од криминалне организације чије је сједиште, највјероватније, у Русији.

Бијела кућа је недавно саопштила да ће Бајден на разговорима са Путином 16. јуна у Женеви изнијети и питање хакерских напада како би сазнао шта Москва може да учини на њиховом спречавању.

Путин је на маргинама Међународног економског форума у Санкт Петербургу изјавио да је апсурдна замисао да је руска држава умијешана у хакерске упаде.

“То је глупост и смијешно. Апсурдно је оптуживати Русију за тако нешто”, нагласио је руски лидер.

Он је навео да је охрабрен тиме што поједини у САД под знак питања стављају значај тих оптужби и покушавају да схвате шта се заиста догађа.

Према његовим ријечима, постоје људи са здравим разумом који себи постављају слично питање и они који покушавају да изазову нови спор пред његов сусрет са Бајденом.

Путин је похвалио Бајдена као искусног политичара и изразио је очекивање да ће самит у Женеви бити одржан у позитивној атмосфери, али да не очекује нека значајнија дешавања.