Руске власти не планирају да блокирају западне друштвене мреже, изјавио је предсједник Русије Владимир Путин одговарајући на питања грађана у оквиру програма “Директна линија”.

Он је нагласио да власти Русије планирају да сарађују са западним друштвеним мрежама.

“Не, немамо такве планове. Не планирамо да блокирамо било кога. Планирамо да сарађујемо с њима”, рекао је Путин.

Руски лидер је, међутим, напоменуо да западне друштвене мреже не испуњавају увијек захтјеве руских власти.

“Они нам говоре да се неком другом обратимо, када не поштују наше захтјеве и руске законе. Затим нам кажу ‘знате, ми ћемо радити овдје и ако вам се нешто не свиђа, даћемо вам перле и треба да уживате у томе што вам дајемо и што лијепо сија’. То је непоштовање. Ако радите у нашој земљи, зарађујете пристојан новац и треба да поштујете наше законе”, истакао је Путин.

Према његовим ријечима, руске власти не траже ништа посебно од друштвених мрежа, само инсистирају на томе да све међународне платформе отворе пуноправна представништва и оганизације са којима Москва може да разговара, преноси ТАСС.

Руски лидер навео је да “Русија говори западним друштвеним мрежама да оне емитују дјечију порнографију или упутства за самоубиство, те како направити молотовљев коктел”.

“То треба да уклонимо, а они једноставно не чују нити желе да чују шта говоримо. То је лоше и ниједна земља у свијету која поштује себе не понаша се тако”, додао је Путин, уз напомену да у Европи и Азији сви инсистирају на томе да рад буде цивилизован, а да се “западна популација не понаша цивилизовано у својим земљама”.