Руски предсједник Владимир Путин осудио је протесте одржане током викенда у којима се тражило ослобађање заточеног критичара Кремља Алексеја Наваљног и назвао их опасним и нелегалним, док су савезници опозиционог политичара саопћили како планирају одржати сличан протест у недјељу.

Полиција је ухапсила више од 3.700 људи и користила је силу како би разбила митинге одржане широм Русије у суботу када су десеци хиљада демонстраната игнорисали екстремно хладно вријеме и полицијска упозорења како би тражили да Навални буде ослобођен из затвора у коме служи 30-дневну казну због кршења одредби условне казне, што он негира.

Путин, који одбија називати Навалног по имену, поручио је студентима у понедјељак да нико не би требао користити нелегалну протестну акцију ради промовирања властитих политичких интереса.

Свако има право да изрази своје ставове у оквиру закона. Све што је ван закона није само контрапродуктивно него је и опасно – изјавио је Путин.

Он је навео превирања из руске револуције у 1917. и распад Совјетског Савеза у 1991. као примјере како нелегалне акције могу донијети зла људима, и стога их је најбоље избјегавати.

Док је он говорио, Леонид Волков, блиски савезник Навалног који тренутно борави изван Русије, објавио је планове новог протеста у недјељу у коме би се поново тражило од власти да ослободе Навалног.

Путин, у ријетком јавном демантирању оптужби које Навални износи против њега, данас је одбацио оптужбе наведене у снимку из прошле седмице који је имао више од 86 милиона прегледа на ЈуТјубеу.

Навални у том снимку наводи да је Путин власник раскошне палате на Црном мору коју су финансирали пријатељи руског челника, повремено користећи јавни новац.

Нисам гледао тај снимак из простог разлога што немам довољно времена да гледам такве информације. Ништа од тога што је наведено да је моја имовина не припада мени ни мојој родбини, нити је икада припадало нама. Никада – изјавио је Путин, преноси Ројтерс.