Руски предсједник Владимир Путин казао је да је “гротескно” тврдити да Москва води информатички рат против Сједињених Држава, у интервјуу за телевизијски канал Ен-Би-Си објављеном у понедјељак уочи његова састанка с америчким предсједником Џоом Бајденом у Женеви у сриједу.

“Оптуживало нас се за свашта”, примјерице за “мијешање у изборе” или “кибернетичке нападе”, рекао је Путин, истакнувши да се “ни један једини пут нису потрудили предочити ни најмањи доказ”.

Неколико великих твртки, као што су бразилска твртка за прераду меса Џеј-Би-Ес, највећа у свијету, и оператер великог америчког нафтовода Колонијал Пиплајн недавно су били жртве кибернетичких напада хакера базираних у Русији.

Бајден је почетком липња казао да не искључује могућност одмазде Русији након напада на Џеј-Би-Ес, а Бијела кућа најавила је да ће то питање поставити на самиту с Путином 16. липња.

Руски предсједник је у разговору за Ен-БИ-Си споменуо могућу размјену затвореника између Русије и САД-а, казавши да је отворен за ту могућност.

“Да, да, да наравно”, одговорио је на питање на могуће истодобно пуштање на слободу Американаца који се налазе у затвору у Русији, Пола Велана и Чревора Рида и Руса затворених у САД-у.

Бивши нижи часник маринаца, Пол Велан је био агент сигурносних служби америчке твртке за производњу резервних аутомобилских дијелова када је у просинцу 2018. ухићен у Москви и потом осуђен у липњу 2020. на 16 година затвора због шпијунаже.

Недавно је позвао Бајдена да организира размјену затвореника како би га се пустило на слободу, устврдивши да је жртва “дипломације талаца” у интервјуу за Си-Ен-Ен.

Чревор Рид осуђен је у српњу 2019. на девет година затвора због напада у пијаном стању на двојицу руских полицајаца.

Обитељи двојице Руса затворених у САД-у, трговца оружјем Виктора Боута и руског пилота оптуженог за кријумчарење кокаина Константина Јароченка, такођер траже да их се пусти на слободу.

На питање о руском дисиденту Алексеју Наваљном који је у затвору, Путин је поновио да га се “неће третирати горе од било кога другога”.

“Немамо навику убијати било кога”, одговорио је Путин на питање новинара је ли наручио Наваљнијево убојство.