Руски предсједник Владимир Путин изјавио је данас да би НАТО и Русија требали проводити обостране инспекције војних база друге стране, како би осигурали мораториј на нове пројектиле у Европи након прошлогодишњег распада руско-америчког споразума о нуклеарном оружју.

И Сједињене Државе и Русија повукле су се из споразума из 1987. године о нуклеарним снагама средњег домета (ИНФ), међусобно се оптужујући за његова кршења. Путин је, ипак, обећао да Русија неће размјештати оружје забрањено тим споразумом, све док Сједињене Државе не размјесте такво оружје у Европи.

Вашингтон је критиковао Путинове изјаве, оптужујући Русију да је већ размјестила пројектиле који крше одредбе споразума – што Москва одбацује.

Путин је данас поновио раније ставове, понудивши да омогући Сједињеним Државама и њиховим НАТО савезницима да обаве инспекције локација како би се увјерили да руско наоружање забрањено споразумом ИНФ није размјештено у Европи.

“Америчко повлачење из ИНФ озбиљна је грешка која погоршава ризик од утрке у ракетном наоружању, јача потенцијал сукоба и води нас у неконтролирану ескалацију. У ситуацији попут ове, одлучни напори су потребни да се ублажи недостатак повјерења, оснажи се регионална и глобална сигурност и да се умање ризици који проистичу из неразумијевања и неслагања на пољу ракетног наоружања”, наводи Путин у изјави за јавност.

Он је рекао да би у оквиру обостраних инспекција руски експерти могли обићи америчка ракетна постројења у Европи како би се увјерили да они не могу бити адаптирани за лансирање ракета типа земља-земља, умјесто ракетних пресретача који изазивају забринутост Москве.

Заузврат би Русија понудила НАТО-у приступ руским војним јединицама у најзападнијој руској енклави Калињинград, како би се увјерио да оне нису опремљене крстарећим пројектилима 9М729 који се лансирају са земље, преноси АП.