Руски предсједник Владимир Путин поништио је указ из 2015. године о забрани летова руских авиокомпанија до египатских одмаралишта. Документ је објављен данас на службеном веб порталу правних информација.

У претходној верзији, коју је сада поништио шеф државе, декретом су допуштени само редовни летови за Каиро и службени летови за Египат. Садржавао је и препоруку туроператорима и путничким агенцијама да се суздрже од продаје туристичких аранжмана који омогућују путовање авионом у Египат, осим у Каиро. Та ограничења више нису на снази.

Зрачни промет између Русије и Египта прекинут је у новембру 2015. након што се руски авион срушио на Синајском полуотоку када је погинуло свих 224 људи. Руска Савезна служба сигурности (ФСБ) оквалифицирала је инцидент као терористички чин. У јануару 2018. године Путин је потписао декрет о наставку редовних летова за Каиро, али чартер летови до египатских одмаралишта и даље су остали ограничени.

Предсједник Путин и египатски предсједник Абдел Фаттах ел-Сиси договорили су се 23. априла да ће се наставити летови између руских градова и египатских туристичких дестинација на Црвеном мору, преноси Руска новинска агенција ТАСС.