Потребно је ојачати Свјетску здравствену организацију /СЗО/ како би координисала глобални одговор на пандемију ковид 19, изјавио је предсједник Русије Владимир Путин у обраћању Генералној скупштини УН.

Он је током унапријед снимљеног виртуелног обраћања предложио одржавање конференције на високом нивоу о сарадњи на развијању вакцине против вируса корона.

“Спремни смо да подијелимо искуство и наставимо сарадњу са свим државама и међународним тијелима, укључујући снабдијевањем других земаља руском вакцином која се показала поузданом, безбједном и ефикасном”, рекао је Путин.

Путин се осврнуо и на улогу САД у заустављању пандемије, рекавши да би укидање “противзаконитих америчких санкција” помогло свијету да се опорави од ширења вируса корона.

Према ријечима Путина, ослобађање свјетске трговине од баријера, забрана, ограничења и противзаконитих санкција било би од велике помоћи у процесу оживљавања глобалног раста и смањења стопе незапослености.

Предсједник Русије предложио је да водеће силе на пољу истраживања свемира потпишу обавезујући споразум којим би се забранило размјештање оружја у свемиру, као и употреба силе против других космичких предмета.