Више од 100 хиљада бирача из иноземства имат ће право гласа на предстојећим локалним изборима, највише из регије, Србије и Хрватске. Према незваничним информацијама, поједине странке већ знају на колико гласова могу рачунати из дијаспоре. Стручњаци упозоравају да су пријетње за изборне преваре веће него икад, а забрињавајуће је што нема адекватних реакција, јер је шема изборних превара увелико позната.

ВОЈИН МИЈАТОВИЋ, допредсједник СДП-а

Ћерка највеће опозиционе партије иако се уредно пријавила да гласа у Нјемачкој јер тамо живи, потврђено јој је да гласа у Швајцарској, а води се у Коњицу. Порастао број Срба који гласају из србије, са 30 посто колики је био просјек ана свим изборима у Ливну сада имамо 380. Неки од људи у Братунцу и Сребреници знате гдје су регистровани, у Бајиној Башти,на адреси меснице.

ТАЊА ПАЛАЧКОВИЋ, чланица ПДП-а

Рођена сам у Бањалуци, живим ту, у насељу Ада, у улици Палих бораца, и стварно сам се изненадила да сам на Бајиној башти, гдје при томе никад нисам била.

ВЕХИД ШЕХИЋ, бивши члан Средишњег изборног повјеренства БиХ

Поштено се не може ићи на изборе, и ми морамо красти, довољно је паметном да схвати у каквом ми амбијенту живимо.

А живимо гдје је до сада било најпопуларније да гласају умрли, чија су имена годинама на бирачким списковима. Пред ове изборе ситуација је ескалирала, кажу стручњаци. Све је више оних бирача чији се идентитет краде. И то из иностранства. Ево како долази до крађе:

ВЕХИД ШЕХИЋ, бивши члан Средишњег изборног повјеренства БиХ

Узимају се лични подаци, политичке партије етаблиране праве анализе излазности бирача по поједином изборном циклусу, па кад виде да неко не излази 3,4 пута, онда га пријаве да гласа путем поште. Ту се већином користе удружења наших грађана ван територије БиХ која су у принципу моноетничка. Користе се услуге вјерских заједница која анимирају грађане да се региструју за изборе. Кад добију овјеру да могу гласати ,опет долазе у те просторије и зна се ко је то организовао. Гласат ће сви за ту странку.

Проблем је што се може открити појединац, али не и онај ко је наложио незаконите радње. Како санкције, попут суспензије учешћа на наредним изборима нема, пракса се наставља.

ВЕХИД ШЕХИЋ, бивши члан Средишњег изборног повјеренства БиХ

Одређене институције на локалном нивоу које издају потврде да неко станује на тој и тој адреси такођер врше кривична дјела злопутотребу службеног положаја и издају фалсификоване исправе.

Управо на ове радње годинама упозоравају из државне Агенције за заштиту личних података.

ПЕТАР КОВАЧЕВИЋ, равнатељ Агенције за заштиту особних података БиХ

По овоме што се дешава, види се да ЦИК није довољно урадио, да ствар буде гора на Општим изборима 2018. ја сам по захтјевима новинара давао изјаве цитирајући закон који каже да је ЦИК одговорна за тачност ажурност и централног бирачког списка.

И Централна изборна комисија је увидила огроман број пријављених за гласање ван Босне и Херцеговине. Први пут су објавили Извод регистрираних бирача за гласање изван БиХ, како би биле спријечене неправилности.

ЦИК

Уколико нам и након закључења Централног бирачког списка буде достављен доказ да је бирач без његовог знања регистриран да гласа путем поште, гласачки пакет који дође у Главни центар за бројање из иностранства на име тог бирача неће бити бројан, а бирач остварује своје бирачко право у опћини пребивалишта на бирачком списку за гласање на непотврђеним гласачким листићима.

Упитно је зашто након позива стручњака, политичких субјеката и ОСЦЕ-а, СИПА, ОСА и државно Тужилаштво шуте. Поједничаних хапшења за преваре током 2018. године је било. Два случаја су и на Суду БиХ: ослобађајућа пресуда и условна казна. Већих реакција нема.