“То је била нестварна ситуација, као да снимаш Надреалисте, само си свјестан да можеш добити неки ударац у главу. Нисам никад видио нешто слично а био сам на многим америчким просвједима у ових 25 година колико радим одавде”, казао је за БХРТ новинар Ивица Пуљић, описујући јучерашње нереде у Вашингтону, када су присталице актуелног предсједника САД-а Доналда Трампа провалиле у зграду америчког Конгреса.

Пуљић је понашање полиције у тренутку избијања нереда оцијенио недопустивим.

“Кептол Хил гдје се налази Конгрес чувају посебне полицијске снаге и они су врло искусни кад су просвједи у питању. Међутим, није их било. Чак када су се демонстранти окупили око нас новинара, ниједан полицајац није пришао да нам помогне. Ви то нисте видјели на снимку, они су касније шутали опрему, обарали свјетла и покушали отети камеру”, наводи Пуљић.

“Ти су људи љути, пуни адреналина и не разумијем ту њихову љутњу. Ја разумијем да су они изманипулирани од стране Доналда Трaмпа и медија који га подржавају. Разумијем да имају своје политичке и идеолошке ставове, али доћи и рећи да је ово нова револуција и да се боре за слободу, то је нешто потпуно неразумљиво”, говори Пуљић.

Хаотичне сцене испред америчког Конгреса илустровао је ситуацијом када је један од присутних демонстраната почео узвикивати да је “спреман умријети за све ово”.

“То је нешто ново у овом интернетском друштву и чини ми се да интернет, колико год је донио фантастична добра да исто тако са собом зна донијети и доста зла”, додаје Пуљић.

Уз констатацију да јучерашње слике из САД-а подсјећају на сличне догађаје са балканских простора, угледни бх. новинар каже да по том питању “нема неке велике разлике између Балкана и Америке”.

“У Америци се углавном поштује владавина права, економија је та која одређује и друштвене токове али ја не видим неке велике разлике међу људима. Питање је само ко ће од политичара на власти подићи тепих да изађе то зло под тепихом названо расизам, национализам и сепаратизам. Питање је, дакле, ко ће бити у Бијелој кући довољно храбар да пусти све то из Пандорине кутије”, сматра Пуљић.

Он наглашава да су немиле сцене у Вашингтону епилог великог незадовољства и дубоких подјела које владају у америчком друштву.

“Људи хоће нешто казати. Они су љути. Њих је Трaмп четири године хушкао на америчко друштво, на цијели свијет. Ви уопће не можете схватити ту љутњу осим ако не почнете размишљати као они, што ја покушавам. То су више од 90 посто амерички бијелци који схваћају да губе тло под ногама, да више нису неприкосновени владари ове земље. Они се не сналазе у овој дигиталној револуцији, они су још увијек у индустријској револуцији. Када томе додате и демографске промјене у посљедњих 30-ак година, онда добијете једну овакву експлозију, а фитиљ је потпалио један анархист на мјесту предсједника САД-а, егоист који је једва дочекао да упали тај фитиљ “, казао је Ивица Пуљић у емисији БХТ1 уживо.