Цјепива против коронавируса Пфизер/БиоНТецх и Модерна учинковита су код трудница и дојиља које могу пренијети антитијела на новорођенчад, према резултатима истраживања објављенима у четвртак у часопису Америцан Јоурнал оф Обстетрицс анд Гyнецологy.

Знанственици из болница Массацхусеттс Генерал и Бригхам анд Wомен’с, института Рагон при МГХ-у, свеучилишта МИТ и Харвард проучили су 131 жену цијепљену цјепивом Пфизер/БиоНТецх или Модерна, пренио је ЦНН. Међу њима 84 су труднице, 31 су дојиље, а 16 их није било трудно.

Њихови узорци прикупљени су од 17. просинца 2020. до 2. ожујка 2021.

Разине антитијела, чији је настанак био потакнут цијепљењем, биле су подједнаке код трудница и дојиља, као и код жена које нису биле трудне. Тим је истакнуо да је разина антитијела након цијепљења била “упечатљиво већа” у односу на антитијела створена након заразе коронавирусом тијеком трудноће.

“Чини се да та цјепива дјелују изнимно учинковито код тих жена”, казала је једна од знанственица, Галит Алтер, професорица на институту Рагон.

У додатку на то тим је утврдио да су жене прослиједиле та заштитна антитијела својим бебама, а измјерена су у мајчину млијеку и постељици.

“Готово све мајке просљеђивале су прилично пристојну разину антитијела својим бебама”, казала је Алтер, додајући да је потребно додатно истраживање како би се схватило колико та заштитна антитијела трају код беба.

Испитанице су користиле сустав Америчких центара за контролу и превенцију болести за пријаву нуспојава на цијепљење.