Наша евентуална подршка Марију Кордићу за градоначелника Мостара ће ићи у случају да он подржи, односно потпише документ о програмским начелима који смо су му доставили, за што му не треба подршка ХДЗ-а, већ је на њему одговорност, рекао је за БХРТ Славен Рагуж предсједник Хрватске републиканске странке.

Гостујући у емисији БХТ1 уживо, Славен Рагуж предсједник Хрватске републиканске странке, рекао је да је кандидату за градоначелника Марију Кордићу понудио низ идеја и доставио документ.

“ХРС је је странка с хрватским префиксом и ми смо, једноставно, приморани наћи један вид компромиса унутар хрватског политичког корпуса. Ми смо га нашли на начин да смо понудили др. Кордићу цијели низ програмских начела и идеја, донијели смо му тај документ. Подршка њему или не, овисиће о томе да ли ће пристати на то . Било какав вид сурадње или коалиције са ХДЗ-ом не долази у обзир . Наша евентуална подршка ће ићи искључиво др Кордићу у случају да он подржи, односно потпише документ који смо ми њему презентирали. Ради се о програмским начелима, за што му не треба подршка ХДЗ-а, већ је на њему одговорност, каже Рагуж.

О наводнин тврдњама да су ХДЗ и СДА договорили садашњи сценатиј који се дешава у Мостару, Рагуж каже како не зна да ли су се договорили,али да једино њима то одговара:

Нјима одговара сценариј да се градоначелник не изабере, јер они имају период од осам година ненамјенског и нетранспарентног утрошка новаца порезних обвезника града Мостара и без икакве одговорности могу наставити те двије странке, улогама Лјубе Бешлића, градоначелника којем мандат истиче и начелником за финанције из СДА , трошити новац.

Додаје како и у тренутку избора новог градоначелника поново те двије странке имају сасвим довољно руку у Градском вијећу а и у градској администарцији, да могу да раде шта хоће, те да је “њима у интересу да се овај статус qуо још дуже настави”:

Нису рачинали да у новом саставу Градског вијећа имају и три руке ХРС-а који ће истјерати на чистац све неправилности, криминал и корупцију које су ове двије странке у протеклих , не само осам, него 12 година направиле и карте ће се сад мало другачије одигравати.

О улози Хрватске републиканске странке, Рагуж каже како ће учинити све да се градоначелник данас изабере, те додаје како постоји једна антихрватска хистерија:

Ми с једне стране имамо једну антихрватску хистерију из Сарајева- и ту је господин Човић у праву – гдје су они направили медијски и политички пресинг да је сваки сценариј пожељан,само да Хрват не буде градоначелник.

Додао је и како су имали такве иступе, не само СДА, већ и из БХ блока и љевице, те експонената вјерских институција.

“То практично испада као уцјена.Драган Човић и ХДЗ не морају радити никакав маркетинг , јер му све ради, увјетно речено, политичко Сарајево које гаји ту, увјетно речено про-босанску политику, која није ништа друго до пробошњачка политика “, каже Рагуж.

Идеју о ротирању функције градоначелника оцијенио је као “утопију” и “ноторну глупост”, а осврнуо се и на писмо које је упутио међународним дужносницима током викенда, рекавши како је то реакција на писмо Драгана Човића, који је такођер упутио међународним представницима, тражећи од њих помоћ:

“Хрватима не треба ничија помоћ помоћ у БиХ, можда је ХДЗ-у потребна ,али Хрватима дефинитивно није, зато што Хрвати у Босни и Херцеговини нису ХДЗ. Оно што је нама потребно је поштивање закона и Устава и Статута града Мостара. У тренутку када је ту идеју о ротирању нетко предложио, та идеја је осуђена на пропаст. Нама није потребна помоћ међународне заједнице, него артикулација наших интереса , прописа и закона и проведба у дјело онога што народ очекује од нас”, рекао је Рагуж.

Додао је како народ није гласао за, како је рекао “циркус који се догађа у Градском вијећу” него за рјешавање проблема комуналија, инстраструктуре, криминала, непотизма и корупције у градској управи, те да Мостар коначно постане град којим ће се Мостарци поносити.